Hella Haasse 1918-2011

 De NRC: Schrijfster Hella Haasse is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar uitgeverij vrijdagochtend bekend. Haasse geldt als een van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland.
Mulisch’ dood maakte Haasse tot de Grote Eén van de naoorlogse literatuur, aldus NRC-redacteur Arjen Fortuin.
Op haar uitdrukkelijke verzoek vindt de uitvaart van Hella S. Haasse in besloten familiekring plaats. Over enkele maanden zal er een voor het publiek toegankelijk programma georganiseerd worden waarin haar oeuvre centraal staat.
Er is gelegenheid het condoleanceregister te tekenen bij uitgeverij Querido in Amsterdam.

Hélène Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia, Jakarta. Tijdens de oorlog begon ze te schrijven. Oeroeg, haar prozadebuut, betekende meteen haar grote doorbraak. Haar indrukwekkende oeuvre bestaat daarnaast uit romans zoals Het woud der verwachting, Mevrouw Bentinck, Sleuteloog en De wegen der verbeelding. Naast toneelstukken schreef zij ook essays en lezingen, die zijn uitgegeven in de verzamelbundels Uitzicht en Inkijk.

Haasse is een van Nederlands meest vertaalde auteurs. Als enige schreef zij driemaal het Boekenweekgeschenk, zo meldt haar uitgeverij Querido. Haar werk verschijnt in negentien landen in vertaling.