Navy Seals zijn boos op Obama: ‘Hij had zijn mond moeten houden’

De Amerikaanse Navy Seals die verantwoordelijk zijn voor de dood van Osama bin Laden hebben een boekje opengedaan over hun missie. Ze hebben genoeg van de "slechte behandeling" door politici die beweren dat ze op een "moordmissie" waren. "Er was geen minutenlang vuurgevecht en als Bin Laden zich had overgegeven, hadden we hem gewoon opgepakt."
"Tijdens de hele operatie werden slechts twaalf kogels afgevuurd", schrijft Chuck Pfarrer, de voormalige commandant van de Navy Seals in SEAL Target Geronimo. In het boek, dat nog moet uitkomen, doet hij de details van operatie Neptunes's Spear uit de doeken. Zo werd Bin Laden "na amper 90 seconden nadat de Seals in zijn woning in Abottabad waren binnengedrongen gedood."
De ex-commandant die 30 jaar lang een Seal is geweest, schrijft dat hij nooit over een 'kill mission' heeft horen spreken. "Het is fantasie. Als het al een 'moordmissie' was dan hadden ze Seal Team 6 niet nodig gehad. Een doos vol handgranaten had al voldoende geweest."

Pfarrer schreef het boek aan de hand van gesprekken met Seals die bij de operatie aanwezig waren. Volgens hem zijn de leden van Team 6 ook kwaad op president Obama, omdat hij enkele uren na de missie de dood van Bin Laden al aankondigde. "Elke politicus wil graag die pluimen op zijn hoed steken, maar door zijn optreden is mogelijk veel waardevolle informatie over al-Qaida verloren gegaan en hebben andere leiders de kans gegrepen om te vluchten. De mannen die deze belangrijke operatie hebben uitgevoerd, verdienen beter dan dit. Het is een belabberde manier om die mannen zo te behandelen." Ook zou Obama niet zo betrokken zijn geweest bij de missie als de iconische foto in de Situation Room doet voorkomen. Volgens Pfarrer was hij 20 minuten daarvoor nog aan het golfen.
Nog een detail: de codenaam voor Bin Laden luidde Bert, en die van zijn adjudant Ayman al-Zawahiri Ernie.

Bron(nen):   Daily Mail  HLN  CNN