‘Wie zijn kinderen liefheeft, spaart de roede niet’

Michael Pearl, een predikant uit Pleasantville in Tennessee, zegt dat fysieke straffen noodzakelijk zijn om een kind discipline bij te brengen. Sommige ouders noemen het gruwelijke methoden om een kind te straffen, maar Pearl vindt dat het dezelfde principes zijn die de Amish gebruiken om hun 'koppige ezels' af te richten en dus normaal.

De discussie laait nu hoog op - ook in christelijke kringen - omdat 3 kinderen overleden zijn, nadat hun ouders de principes uit het boek van Pearl 'To Train Up a Child' consequent hebben toegepast. De ouders werden inmiddels beschuldigd van dood door schuld.

Inmiddels werden meer dan 670.000 exemplaren van dit boek verkocht, vooral aan chistelijke ouders van kinderen die thuisonderwijs 'genieten'. Het boek geeft duidelijke aanwijzingen om kinderen vanaf 6 maanden af te straffen. Armen, benen en rug kun je makkelijk bewerken met een stuk van een loodgietersbuis die je makkelijk op kan rollen en zo in je zak stopt.

Pearl en zijn echtgenote vinden het absurd dat mensen het boek de schuld geven van extreem misbruik door enkele instabiele ouders en dat ze er mensen expliciet op wijzen om niet te handelen als ze woedend zijn. Ze zijn zich ervan bewust dat hun adviezen verkeerd kunnen uitpakken bij ouders die overbelast zijn en snel hun zelfbeheersing verliezen.

Het laatste slachtoffertje kwam uit Ethiopië. Ze werd op haar 11e samen met een 9-jarige jongen geadopteerd door een christelijk gezin dat al 6 kinderen had. De ouders vonden hun geadopteerde kinderen 'erg opstandig'. Dat werd o.a. afgestraft door ze geen eten te geven, ze - ook s'nachts - in een koude schuur op te sluiten en ze regelmatig een koude douche te geven met de tuinslang. Het meisje overleed op 13-jarige leeftijd ten gevolge van ondervoeding, onderkoeling, slagen en verwondingen.

Bron(nen):   New York Times  boek