We zijn al 2000 jaar op dieet

Traditioneel slaan we in januari massaal aan lijnen. Het is voornemen nummer 1. Dus de media lepelt het ene na het andere dieet op. Wil je ook wat kilootjes kwijt? Dat kan door het schrappen van suiker, zetmeel, boter en bier. Of door elke ochtend te gaan hardlopen, met daarna een goeie schrobbeurt en een vetvrije maaltijd. Deze dieetplannen klinken misschien vaag bekend, toch komen ze niet uit de koker van Atkins of dokter Frank, maar van hun verre voorlopers uit respectievelijk de 19e eeuw en van vóór Christus, zo’n 2000 jaar geleden.
We zijn namelijk al zo’n 2 millennia bezig met afvallen, zo blijkt uit het boek Calories and Corsets, geschreven door Louise Foxcroft. Ze beschrijft de historie van het diëten; een relaas van volproppen, vasten, slangenolie, digitalis en allerlei vreemde opvattingen.
Voor de Grieken beschreef het woord diatia, waar ons dieet vandaan komt, een gezonde manier van leven, een totaalaanpak van geest en lichaam. De vroege Christenen bewonderden abstinentie en vereerden asceten als de 3e eeuwse Sint Antonius, die volkomen uitgemergelde lijven hadden. Niet heilzaam, wel heilig.
Het eerste dieet dat puur om afvallen draaide, werd in de 11e eeuw bedacht door de Perzische Avicenna, die adviseerde enkel voedsel met veel volume en weinig voedingswaarde te eten en het met oefeningen en laxeermiddelen zo snel mogelijk weer het lichaam uit te krijgen. Er blijkt wat diëten weinig nieuws onder de zon. Zo was het 15e eeuwse 'De honesta voluptate et valetudine' – een boek met lekkere, maar gezonde recepten – de eerste moderne bestseller. Het bleef daarna met dieetboeken altijd goed geld verdienen.

Voor verdere vertaling van de recensie, zie overgangstergirls

Bron(nen):   The Independent  Overgangstergirls