Ewald Engelen zuigt daders crisis uit zijn duim

De media-genieke hoogleraar economie Ewald Engelen publiceerde vorige maand De Schaduwelite, een boek waarin 60 topmensen uit de economie aan de kaak werden gesteld: zij zouden er voor hebben gezorgd dat de wantoestanden bij banken en in het economisch beleid na de crisis van 2008 konden voortwoekeren, Het boek kreeg bij presentatie veel belangstelling en verkoopt goed. Alleen, Engelen blijkt de elite uit zijn duim te hebben gezogen. De lijst met de schaduwelite van Nederland  is een 'gimmick'.  zegt de financieel geograaf nu zelf. 'Het is verzonnen door de uitgever. Je moet een boek van 240 pagina's nu eenmaal aantrekkelijk maken', erkent hij vanavond in het televisieprogramma Altijd Wat van KRO-NCRV. Hij zegt er achteraf spijt van te hebben dat in het boek over twee pagina's een namenlijst is opgenomen met de personen die tot de schaduwelite behoren. Daarbij staan de namen van de bekende economen Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen naast die van premier Mark Rutte, ex-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende, burgemeester Eberhard van der Laan, voormalig minister Wouter Bos en een hele reeks bankiers en toezichthouders. Ook voormalig Unilever-topman Morris Tabaksblat staat in de lijst, hoewel hij al in oktober 2011 overleed.
In het boek beschuldigt Engelen deze elite ervan 'willens en wetens feiten te hebben verdraaid, leugens verspreid, verwarring gesticht, burgers te hebben gechanteerd, toezichthouders te hebben geïntimideerd en wetenschappers te hebben gecorrumpeerd'.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. ernie

  De talking heads op TV zijn allemaal deskundologen die altijd alles achteraf van te voren hebben zien aankomen… en de salarisgeile grachtengordel socialisten als Jeroen Pauw, Matthijs etc hangen aan hun lippen.

 2. Apekool

  Jammer – Ewald Engelen was een van de weinigen die wat tegenwicht bracht in de eenzijdige staatspropaganda die dagelijks over ons wordt uitgestort.
  Wie gaat hem nu nog geloven?

 3. marianne martens

  jammer, in de kern heeft van Engelen gelijk, het financiële systeem hoe het in Europa wordt gehanteerd is door en door rot. Goede essays schrijft hij voor diverse bladen zoal de Groene, Trouw etc. Zou wat zijn doorgeschoten in zijn woede? Kan het begrijpen maar is niet leuk goedpraten.

  • Rinus57

   @marianne martens , jammer jazeker dat wel , maar ik denk dat de heer Ewald Engelen onder grote druk is gezet door deze schaduw elite en voor hun bühne lopen te bashen dat hij een charlatan is .
   Het is moeilijk om hun elite feestje te gaan dwarsbomen toch ?.
   Nu is het een David vs Goliath story , en valt zo doorheen te prikken .
   Nu is zijn boek helemaal een goede geloofwaardige bron van feiten geworden , met dank aan de schaduw elite zelf .

   (in antwoord op marianne martens)
 4. kletsmajoor

  Ik neem Ewald Engelen met een grote korrel zout sinds hij in een aflevering van Tegenlicht (“Het Duitse Alternatief”) op aangeven van de programmamaker het vaste anti-kapitalistische riedeltje verzorgde waarmee Tegenlicht altijd eindigt. Hij is iemand die zijn broodheren graag behaagt. Dat deed hij bij Tegenlicht en dat heeft hij kennelijk weer gedaan bij zijn uitgever.

 5. Mario8282

  Ewald Engelen richt zijn kritiek op bijzaken. Hij blijft altijd af van het geldsysteem en van de bankensplitsing.
  http://mario828282.wordpress.com/2013/12/22/de-eurocrisis/

 6. peter

  Ik zie er geen verkeerde naam bijstaan.
  zou hij onder druk gezet zijn??

 7. Meneer Dick

  Een fantast, een nietsnut, iemand om voor altijd te negeren.

 8. Malky

  Waarom is er eigenlijk niets gedaan aan wantoestanden bij financiële instellingen?
  Oh sorry, dit artikeltje was bedoeld om iemand af te maken.

Reacties niet toegestaan