Schrijversdromen 2: Publiceren in eigen beheer? Doe het niet!
Een boek in eigen beheer uitbrengen? Doe dat vooral niet, zegt Suw Charman-Anderson in Forbes. Als er namelijk een groot probleem is met publiceren in eigen beheer, dan is het wel dat die boeken meestal te snel gepubliceerd worden. Het is natuurlijk een heerlijk idee: snel die eerste versie afmaken, geen gezeur van een redacteur, spellingscheck erover en hup de markt op. Maar oh, wat kun je daar later spijt van krijgen!
Ken je dat onprettige gevoel als je een verhaal of dagboek vindt uit je puberteit? Dat je moet lachen en je geneert tegelijkertijd? De schrijver van het artikel chat met een aantal auteurs die oude manuscripten uit een la vissen en dolblij zijn dat ze destijds door een redacteur zijn tegengehouden om het te publiceren. Je eigen boek objectief bekijken en redigeren is erg lastig, zo niet onmogelijk.
Lees het artikel onder link en laat dat boek nog maar even rustig in een la liggen...
Maar doe wel mee aan onze schrijfwedstrijd!
Forbes De schrijfwedstrijd
Bron(nen):
Ik heb in de loop der jaren 7 boeken in eigen beheer uitgegeven en ik kan het iedereen van harte aanbevelen, om de volgende redenen:
– ook wanneer je via een uitgever een boek publiceert, schaam je je na enige tijd helemaal rot (remedie: lees NOOIT je eigen boeken);
– 99,99% van de uitgevers vertelt auteurs dat ze een geoliede marketing- en verkoopmachine ter beschikking hebben en voert vervolgens geen klap uit. In eigen beheer ben je verplicht om je eigen verkoopinspanningen te leveren;
– auteurs van andere boeken dan bestsellers moeten zich tevreden stellen met gemiddeld 1 euro auteursrechten. In eigen beheer loop je weliswaar enig risico maar hou je makkelijk 30-40% van de boekhandelprijs aan over.
Laat dus niets in de la liggen, maar publiceer! Desnoods eerst als gratis e-boek.
Thys, Hoeveel heb je er al verkocht?