Je bent wat je kiest

Boeken
door Chantal Caeswoensdag, 14 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Iedere dag maak je - ogenschijnlijk onbelangrijke - keuzes. Trek ik een jurk aan of een broek? Ga ik met de fiets of met de auto? Zal ik een boterham eten of muesli? Maar als je al die kleine keuzemomenten bij elkaar optelt, zeggen ze veel over je persoonlijkheid. Amerikaanse creditcard maatschappijen vragen bv. al wanneer je voor het laatst naar de tandarts ging. Zij gaan ervan uit dat mensen die regelmatig op controle gaan meer toekomstgericht zijn en hun financiële zaken beter op orde hebben.
Scott de Marchi en James T Hamilton beschrijven de resultaten van hun onderzoek op dit gebied in hun boek: 'You Are What You Choose'. Zij stellen dat mensen in verschillende situaties op dezelfde manier keuzes maken. En op basis daarvan kunnen ze bv. voorspellen op welke partij je zal stemmen.
Daartoe hebben ze een systeem ontwikkeld dat ze TRAITS noemen: Tijd, Risico, Altruïsme, Informatie, 'meToo' en Standvastigheid. De meeste mensen scoren hoog op 2 of 3 kenmerken. Sommige kenmerken spreken voor zich, zoals Risico's nemen en Altruïsme (rekening houden met anderen). Informatie geeft aan hoeveel informatie je vooraf verzamelt om een onderbouwde beslissing te kunnen nemen en 'meToo' geeft aan of je het goed wil doen in de ogen van anderen. Me-Too-ers zijn erg begaan met hun imago, hebben meer faalangst en vinden merkkleding belangrijk. Tijd geeft aan hoe toekomstgericht je bent: kun je jezelf nu iets ontzeggen om er in de toekomst meer profijt van te hebben? Standvastigheid houdt in dat je trouw bent aan eerder genomen beslissingen, maar ook dat je uit gewoonte hetzelfde kiest zonder er over na te denken.
Combinaties van deze kenmerken komen overeen met een bepaalde persoonlijkheid, bv. RTS'ers (veel risico, toekomstgericht en standvastig) zijn vaak fervente fans/supporters en hebben een favoriet restaurant of stamcafé. Zij zijn geneigd om steeds op dezelfde politieke partij te stemmen. Als je hoog scoort op Risico en laag op Informatie, neem je weinig doordachte beslissingen en heb je er achteraf vaak spijt van. Wie heel hoog scoort op Standvastigheid is ook vaak ontevreden, maar is evengoed niet bereid om te leren van zijn fouten en het de volgende keer anders te doen.
Bron(nen): Psychologies boek