Mag ik een boek schrijven dat ik Eva Braun verkracht, na haar eerst langdurig gemarteld te hebben?

Boeken
door Admin
woensdag, 23 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er is weer gedoe over jou, Anne. Mag een romanschrijver jou als hoofdpersoon gebruiken of misbruiken en dan allemaal verzonnen zaken met je uithalen?
De Engelse schrijfster Sharon Dogar verzon dat jij, Anne, een seksuele relatie had met je medeonderduiker Peter van Pels.
De Anne Frank Stichting reageerde 'verbolgen' en vond het 'smakeloos'. Men had er 'geen woorden voor'.
Of het werkelijk smakeloos is, weet ik niet, ik heb het boek niet gelezen. Maar zoals je begrijpt mag je van mij als romanschrijver alles schrijven - als het maar goed geschreven is. (Ik zal dit straks nog een keer herhalen.) Je mag wat mij betreft in een column voorkomen, in een roman of in een sciencefictionfilm, het maakt niet uit.
Je bent wel eerder in een roman voorgekomen, namelijk in The ghost writer van Philip Roth. Een boek dat ik heb uitgeleend en nooit heb teruggekregen, maar me herinner als schitterend. Daarin zou je de Holocaust hebben overleefd en anoniem in de VS leven. Dat het aan het eind toch weer allemaal anders is, heeft alles te maken met de ontzagwekkende kwaliteiten van Roth. Maar het overleven van de Holocaust en dan anoniem in de VS wonen zou je ook als smakeloos kunnen ervaren. Ik durf te wedden, Anne, dat niemand van de Anne Frank Stichting dat boek van Philip Roth smakeloos vindt. Integendeel.
Wat vind jij, Anne? Mag ik een boek schrijven dat ik Eva Braun verkracht, na haar eerst langdurig gemarteld te hebben?