Gastronomie: vergeten groenten

In de Franse keuken zijn ‘ouderwetse’ groenten aan een comeback bezig. Te denken valt aan: pastinaak, koolraap, zwarte Spaanse radijs, peterseliewortel, kervelwortel, crapaudine rode biet (wortelvormig), schorseneer en zoete aardappel. Ze vertegenwoordigen 5% van de groente-omzet in Frankrijk en dat percentage neemt ieder jaar toe.

Ze zijn vooral erg populair tijdens de feestdagen. In navolging van toprestaurants worden de groenten verwerkt in soepen, stoofschotels of gewoon als bijgerecht geserveerd. Bovendien zijn ze voedzaam en gezond: ze zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en langzame koolhydraten. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor biologische teelt, omdat ze weinig kwetsbaar zijn. Er is slechts één nadeel: de toegenomen belangstelling drijft de prijs omhoog.

In mei 2012 organiseerde VUconnected een Vergeten Groenten Receptenwedstrijd. Dit is het winnende recept: Tarte tatin van pastinaak en bataat, met kabeljauw en rode biet

 

Tarte tatin van pastinaak en bataat, met kabeljauw en rode biet

Bron(nen):   Le Figaro  VU Connected