Oude vrouw heeft per ongeluk schilderij van 6 miljoen aan de muur

Het is een werkje uit het jaar 1280 van de beroemde kunstenaar Cimabue en het hangt niet in een museum, maar gewoon aan de muur bij een bejaarde vrouw, die ergens ten noorden van Parijs woont.

Haar familie dacht dat het om een oud religieus icoon ging, maar het bleek veel meer dan dat. De vrouw bracht het voor een taxatie naar veilinghuis Compiègne, die het vervolgens liet onderzoeken door de bekende kunstexpert Eric Turquin. Voor hem was al snel duidelijk dat het om een werk ging van de belangrijke Florentijnse middeleeuwse schilder Cimabue, de bijnaam van Ceno di Pepo.

De 'bespotte Christus' zoals het schilderij heet, toont Jezus te midden van boos kijkende mensen. Het is onderdeel van een veelluik dat de lijdensweg en kruisiging van Christus afbeeldt. “Cimabue is een belangrijke schilder”, stelt Turquin, “en musea - voornamelijk in Italië - dromen ervan om er een in hun bezit te hebben.” De waarde van het schilderij wordt dan ook geschat op zo'n 6 miljoen euro.

Van het veelluik zijn tot nu toe nog maar twee andere werken opgedoken. Dus wie weet zijn er meer mensen die een klein donker werkje aan de muur hebben hangen, dat per ongeluk heel veel waard blijkt.