Gezworen Maagden uit Albanië: vrouwen die leven als man

In een streek van Albanië hadden vrouwen een mogelijkheid om aan het lot van vrouw te ontkomen. Dat lot was: geen stemrecht, geen recht op zelfbeschikking, een verbod op geld verdienen, op drank drinken, op roken, een leven als eigendom van een vreemde man aan wie ze werd uitgehuwelijkt. De manier om dat lot te ontkomen was Gezworen Maagd worden. Dus: je kleden als man, je gedragen als man, en een leven zonder seks. Nu de voortuigang ook de bergen van Albanie aanraakt zijn er steeds minder burnesha. Fotograaf Jill Peters maakte een reeks portretten van de man/vrouwen. Een voorproefje

Bron(nen):   Petapixel      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    Prachtige foto’s en mooie koppen, een hele goede camouflage/kameleon verandering in een ruig landschap,mooie kleuren Een prachtige manier om het ” grote” paars- witte gevaar te ontlopen.

  2. Nils Grabinger

    Prachtige foto’s. Maar het verhaal erbij vertelt maar de helft. Deze ‘gezworen maagden’ kozen hier niet voor om ‘aan hun lot te ontkomen.’ Burrëneshë (letterlijk: geboren om een man te zijn) zijn dochters uit een familie zonder zonen. Deze vrouwen ‘vroeger gezien als een sterke dochter’ uit een familie, nam dan de functies van de zoon over: wat een harde functie was: als “man” moest je de familie beschermen, de familie vertegenwoordigen, wat meer inhoudt dan je in eerste instantie zou denken. Maar denk vooral dus niet dat deze ‘mannen’ het makkelijk hadden, of hier voor kozen. Het zijn geen feministen die ontkomen zijn aan het vrouw zijn. Het zijn dochters die in de Albanese situatie veel verantwoordelijkheidsgevoel hadden, en de beschermer van de familie werden.

Reacties niet toegestaan