Banaan aan de muur: ‘Kunstwerk’ brengt 150.000 dollar op

Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar een banaan aan de muur, die 150.000 dollar opbrengt? Het is een eerder een knap staaltje marketing dan knappe kunst.

Je kunt het geniaal noemen dat je de kunstwereld op deze manier belachelijk maakt, maar als je daar dan zelf veel geld mee verdient, is dat tegelijkertijd toch wat hypocriet.

De banaan aan de muur is vastgeplakt met ducttape en heeft als titel Comedian. Maker is de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, die bewust provoceert met zijn kunst. Eerder maakte hij al een toilet van massief goud als commentaar op de kunstwereld.

Er waren meerdere kopers op de kunstbeurs in Miami, die overigens niet de echte banaan mee naar huis krijgen, maar er zelf eentje moeten gaan kopen om die aan de muur te hangen volgens een 14 pagina's tellende handleiding.

Zo moet de banaan in een hoek van 37 graden op 1,75 meter hoogte worden vastgeplakt. Iedere zeven tot tien dagen moet hij worden ververst. Eigenaren van het kunstwerk krijgen allemaal een echtheidscertificaat.

Cattelan kocht de banaan die hem omgerekend 135.000 opleverde bij de lokale kruidenier.

De zogenaamde kunst leidt tot grote hilariteit op Twitter.