“Kwestie van beschaving”: Franse elite piekert niet over dry january

Geen alcohol drinken na de Feestdagen kan het einde van de beschaving inluiden, volgens vooraanstaande figuren in de Franse wereld van kunst, wetenschap en sport, die hun landgenoten hebben aangespoord om te blijven drinken.

In een lyrische oproep waarschuwen 42 Bekende Fransen tegen “de puriteinse Angelsaksische obsessie van de droge januari”. President Macron steunt hen en noemt wijn een nobel ingrediënt van het Franse leven .

Het manifest, opgesteld door de beroemde chef-kok Cyril Lignac en gepubliceerd in Le Figaro, wordt onderschreven door mensen als Emmanuel Krivine, dirigent van het Orchestre National de France, de acteurs Pierre Arditi en François Berléand, de schrijvers Pascal Bruckner , Jean-Claude Carrière en Katherine Pancol, de gepensioneerde tenniskampioen Amélie Mauresmo , en de rugby-international Serge Blanco.

“Hoe herken je een beschaving die instort? Aan het gebrek aan belangstelling van mensen voor hun erfgoed en hun cultuur, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor vernietiging van de eigen waarden en geschiedenis"

Ze vallen experts aan "die de consumptie van alcohol stigmatiseren en ervoor zorgen dat drinkers zich schuldig voelen telkens wanneer ze het glas strelen dat ze naar hun lippen heffen".

"Waarom geen maand voorstellen zonder seks, een maand zonder sport, een maand zonder woorden, een maand zonder nadenken?"