Zoek de verschillen: Twee versies Van Goghs Zonnebloemen voor het eerst herenigd

Vincent van Gogh heeft meerdere versies gemaakt van de iconische Zonnebloemen. Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Twee van die werken zijn voor het eerst samen te bewonderen. De vaas met zonnebloemen die in het Van Gogh Museum in Amsterdam hangt zal dit jaar in het Van Gogh Museum worden tentoongesteld, zij aan zij met het Londense origineel. Volgend jaar zullen de Zonnebloemen uit Amsterdam voor het eerst te zien zijn in de National Gallery in Londen. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de twaalf zonnebloemen, die hangt in het Neue Pinakothek-museum in München. Daarna schilderde hij in augustus 1888 in Arles, Zuid-Frankrijk, de eerste van de Vaas met vijftien zonnebloemen, die in de National Gallery in Londen hangt. De andere Vaas met vijftien zonnebloemen schilderde hij vijf maanden later, ook in Arles. Deze is eigendom van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De werken zijn een keer eerder gezamenlijk tentoongesteld. Dat was in 2001, als onderdeel van een gezamenlijke tentoonstelling van het Van Gogh Museum en het Art Institute in Chicago.   Links de zonnebloemen die hangen in Londen. Rechts die in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien zijn.

Bron(nen):   Mail Online      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. John JohnN

    Tja, is dit wereldnieuws? Overigens hangen de Zonnebloemen van het Van Gogh Museum nu in de Hermitage van Amsterdam. Ze gaan daar weg voor de heropening van het Van Gogh maar zover is het nog niet.
    Voor wie het interesseert heb ik hier ook nog ander wereldnieuws: De Aardappeleters van Vincent van Gogh zijn NU te bewonderen SAMEN MET een voorstudie van De Aardappeleters van Vincent. Ja, ook in de Hermitage. Tip: ga niet nu, het is met Pasen te druk door alle toeristen. Ga na Pasen liefst ‘s morgens, meteen in het openingsuur.

Reacties niet toegestaan