Anouk: doet ze het of doet ze het niet?

Gaat Anouk het zaterdagavond doen in het Zweedse Malmö of niet? Dat is de vraag voor de grote finale van het Eurovisiesongfestival. De zangeres veroverde dinsdag na 8 jaar een plek voor Nederland in de eindstrijd. Ze is als 13e aan de beurt en neemt het op tegen 25 andere landen.

Overigens deed de generale repetitie op vrijdagavond er ook al toe. Aan de hand van dat optreden bepaalde de vakjury al de punten. Het publiek kan zaterdagavond stemmen. Naar verwachting kijken er zo'n 150 miljoen mensen naar de 58e editie van het Eurovisiesongfestival.

Het bleef dinsdagavond tijdens de eerste halve finale tot het laatste moment spannend, aangezien Nederland pas uit de allerlaatste envelop kwam. Samen met negen andere landen, waaronder Denemarken en België, behaalde ze tijdens de eerste voorronde een finaleplek. Donderdagavond gingen er nog eens tien door. Artiesten uit onder meer Zweden, Frankrijk en Duitsland stonden al in de eindstrijd.

Hoewel Anouk niet actief deelnam aan het programma in Malmö en ze het veelbesproken nummer Birds sober bracht, viel ze toch op in het songfestivalgeweld. Als Nederland wint, dan zou dat voor het eerst in 38 jaar zijn.