Bij klassieke muziek gaat het net zo goed om de x-factor

Doe je mee aan een wedstrijd voor klassieke muziek, denk dan aan je podiumpresentatie. Die is namelijk belangrijker dan je virtuoze gepingel. 
Dat blijkt uit een nieuwe studie. De musicus met de meeste visuele passie wint het vaakst de wedstrijd, direct gevolgd door kenmerken als uniciteit en creativiteit.
Meer dan duizend mensen moesten raden wie een klassieke muziekwedstrijd zou winnen. De groep bestond zowel uit professionele musici als uit beginners. Een deel kreeg geluidloze video-opnames te zien, een deel kreeg alleen de muziek te horen en een deel had geluid en beeld. Vooraf dacht iedereen logischerwijs dat de kwaliteit van de muziek bepalend zou zijn voor de uitkomst van de wedstrijd.
Niets bleek minder waar. Alleen de mensen die niets hoorden dus het met enkel beeld moesten doen, voorspelden de winnaar juist. De overige deelnemers deden het niet beter dan je op grond van kansberekening mag verwachten.
Het onderzoek onderstreept eerdere bevindingen dat de mens erg visueel is ingesteld. Zelfs in de hoogste categorie muziek kijken we nog naar het plaatje. Tijd voor The Voice Classic dus.

Bron(nen):   BBC