Edward Hopper is om de hoek

Korte mededeling in Libération vandaag. In Lausanne (Zwitserland) vertoont La Fondation de l’Hermitage een retrospectief van Edward Hopper, 160 doeken om precies te zijn.  
Hopper (1882 - 1967) is een van de bekendste Amerikaanse schilders, maar u krijgt slechts zelden tot nooit de kans om zo dichtbij zoveel schilderijen van hem te zien, dus misschien is dit toch wel de moeite van een korte trip waard.
Helaas zijn Westeuropese musea voor moderne kunst doodsbang dat ze niet hip en modern en modieus genoeg zijn; om die reden krijgen we veel te vaak non-kunst voorgeschoteld en overal zo'n beetje dezelfde non-kunst. Hier is niets aan te doen, tenzij ergens opeens een musemdirecteur zou opstaan die lak heeft aan de in zijn branche geldende conventies. Welingelichte Kringen schat de kans hierop bijzonder klein. 
Hopper is de laatste decennia veel te vaak gebruikt als illustratiekunst en dan is het met je reputatie in bepaalde kringen gedaan. Op zijn mooie schilderwerk wordt een zekere desolaatheid van de moderne stadsbewoner met veel kracht verbeeldt. 
Een groot deel van zijn oeuvre bevindt zich in het Whitney Museum of American Art op Madison Avenue in New York, dus nogmaals: Lausanne is daarbij vergeleken 'om de hoek.'

Bron(nen):   Libération