Een kat laten opzetten kost 250 euro, een mens 15.000

Een replica van jezelf, op ware grootte. De Belgische taxidermist Dirk Claesen kan dat maken. Maar je moet wel rekenen op 15.000, - euro en twee maanden poseren en wachten.

'Ik breng eerst een vloeibare silicone op de mens aan en als die droog is, haal ik ze eraf. Dan heb ik een mal. Daarin giet ik eerst speciaal vinyl dat zal aanvoelen als echte huid. Tot slot giet ik expansieschuim in de mal. Dan is het wachten tot alle componenten zijn uitgedroogd en kan de mal eraf. Daarna volgt de afwerking met onder andere ogen en haar. Hoe meer haar, hoe meer werk en dus hoe duurder.'

Claesen ontwikkelde de techniek voor de tentoonstelling Neanderthalers in Europa. 'Maar levensechte mensen namaken is moeilijker. Bij een Neanderthaler zal niemand zeggen: Die lijkt niet op de Neanderthaler die ik ken. Want niemand kent een Neanderthaler. Bij een bestaande mens wordt die vergelijking wel gemaakt.'

'Een kat laten opzetten kost ongeveer 250, - euro, een witte muis 75, - euro. Maar niet elk dier mag opgezet worden. Soms komt iemand af met een ijsvogeltje uit de tuin. Dat mag niet want een ijsvogel is een inheemse beschermde soort. Katten zijn dat niet.' Het is niet gegarandeerd dat Dirk Claesen meteen aan jouw kat kan beginnen. Dat is niet zo erg want het lijk kan tijdelijk ingevroren, zonder kwaliteitsverlies van de pels'.

Dirk Claesen opende een winkel in Hasselt. Daar kan je opgezette dieren kopen. Voor de olifant betaal je het meest: 200.000, - euro. Maar je hebt ook al fossielen voor 2 euro. De zaak heet Zephyr's Lodge.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad