Do you spique parisien?

De cultuurpagina's van Le Monde berichten vandaag over een succesvoorstelling in de Parijse theaters. De Engelstalige onemanshow 'How to become a Parisian in one hour?' van Olivier Giraud trekt, na een moeizame start, volle zalen en enthousiaste recensies.

Met een zwaar aangezet Frans accent laat Giraud in een 'cursus' van ruim een uur alle Parijse stereotypen voorbijkomen, van de norse verkoopster en de onmogelijke taxichauffeur tot de typische Fransoos met de alpinopet die camembert uitdeelt aan het verbouwereerde publiek. Hoe kus je op zijn Parijs? Hoe zeg je op de juiste manier Oh la la? Hoe gedraag je je als je met de metro reist? Hoe kom je langs een kieskeurige portier een nachtclub binnen? Het komt in acht lessen allemaal aan bod in zijn show, waarin interactie met het publiek een grote rol speelt. De inbreng van zijn 'cursisten' inspireert Giraud ook om zijn voorstelling nog scherper en treffender te maken.

Giraud, een voormalig ober en hotelmanager, woonde enige tijd in de VS en sprak daar veel Amerikanen die klaagden over de moeilijke omgang met de Parijzenaren. Giraud vertelt in interviews dat het een cultuurschok voor hem was om te merken hoe de inwoners van Parijs in het buitenland op de hak werden genomen. Toen expats ook bleken te klagen over het gebrek aan leuke Engelstalige voorstellingen voor toeristen (op de peperdure shows in het Lido na), zag hij een gat in de markt.

Het kostte Giraud wel de nodige moeite een theater te vinden dat bereid was zijn voorstelling in het programma op te nemen. Men dacht dat een Engelstalige show te weinig publiek zou trekken. Uiteindelijk durfde het alternatieve Theatre de la Main D'Or het wel aan. Tot Girauds verrassing bestaat zijn publiek niet alleen uit toeristen, maar inmiddels voor 60% uit Fransen, die zijn typetjes erg herkenbaar vinden en smakelijk om zichzelf kunnen lachen.
Inmiddels hebben de BBC en de New York Times ook al belangstelling getoond voor Girauds show. De stand-upcomedian is van plan in 2011 op tournee te gaan in Canada en de VS.

Bron(nen):   Le Monde  Olivier Giraud