Lachen om verkrachting, nieuwe trend in comedy

Over Aziatische en zwarte mensen mag je geen grappen maken, zegt de Australische komiek Jim Jeffries, maar zo af en toe grap ik op het podium over verkrachting en dat is geen probleem. Jeffries is niet de enige. Amerikaan Scott Capurro stelt dat verkrachting qua onderwerp de nieuwe mode is, in het comedy circuit. Ook de winnaar van het Edinburgh festival onthulde zijn favoriete neologisme: verkrachtbaar (rapey), wat voor dellerig staat.

Er zijn voorbeelden te over. Reginald D Hunter begint zijn act met: De beschaving had nooit kunnen ontstaan zonder verkrachting… Jimmy Carr heeft verschillende one-liners over het onderwerp: Waar genieten negen van de tien mensen van? Groepsverkrachting. Ook Russell Brand heeft meerdere grappen over verkrachting op zijn repertoire en zelfs vrouwen doen er aan mee: Sarah Millican heeft een sketch over rollenspel met haar vriend als verkrachter.

Ja, het is nu eenmaal de taak van comedy om de grenzen van het bespreekbare af te tasten, en taboes te doorbreken, wordt ter verdediging van deze nieuwe trend aangevoerd.
Sommige komieken zeggen dat verkrachtingsmoppen okay zijn zolang zij zelf het mikpunt van de spot zijn. Zo vertelt Jeffries in zijn act over een meisje dat geen seks met hem wil, en dan is de clou: dus verkrachtte ik haar. Even later vertelt hij over zijn bezoek aan het toilet in een homobar en is de clou: dus verkrachtte hij me. Zo ‘speelt’ hij het met het thema.

Comédienne Jo Brand is de meest uitgesproken tegenstander van de trend: het zijn grappen die leuk zijn voor mensen die verlangen naar de comedy van vóór de politieke correctheid, voor mensen die hunkeren naar de vrouwonvriendelijk comedy van de jaren 70. Die zich afvragen: waar zijn al die heerlijke anti-vrouwen moppen gebleven? Volgens Brand wordt comedy er onsmakelijk van.

Maar het nieuwbakken ensemble Late Night Gimp Fight dat vorige maand  ook op het Edinburgh festival optrad met een sketch over de Schone Slaapster die niet door haar prins wordt wakker gekust, maar geneukt, ziet het probleem niet zo. Waar maar mee bewezen wordt: hoe gewoon verkrachting ook is als onderwerp in comedy, echt enorm grappig wil het nog niet worden.

Bron(nen):   Guardian