‘Amerika is een imperium dat niet meer functioneert’

Aan het woord is Oliver Stone, de bekende Amerikaanse regisseur die laatstelijk Wall Street II maakte en deze film nu in meerdere landen tegelijk aan de man poogt te brengen. 
Publiciteit vergaren is Stone wel toevertrouwd. Over politiek en politici maakte hij niet alleen spannende films, hij praat er ook over met veel aplomb en al die extreme uitspraken van hem worden dan weer prominent in de media gebracht.
Als u er nog aan twijfelde of Stone wel goed bij zijn hoofd is, kunt u bij bijgaand Spiegel-interview te rade gaan. Net als veel andere kunstenaars en intellectuelen heeft Stone niet veel verstand van het normale leven, als kunstenaar verkeert hij doorgaans in andere sferen, en het ontbreekt hem dan ook ernstig aan een rustig en evenwichtig oordeel over belangrijke zaken. 
Geeft niet, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Leon de Winter, Arnon Grunberg  - als het gaat om kletspraat over politieke zaken verkeert hij in goed gezelschap. Dit verschijnsel is wijd verbreid en voor meer over dit onderwerp verwijzen we u graag naar het boek Heel de intellectueel van Boudewijn van Houten (in 2004 verschenen). Het is een inventarisatie van alle gekkigheid die intellectuelen over publieke onderwerpen hebben gezegd en dat is een heleboel...
Jammer dat veel media zoveel plaats inruimen voor toneelregisseurs, acteurs, decorbouwers, schrijvers en andere kunstenmakers als het gaat om politieke vraagstukken. Want bijna altijd leidt zoiets tot humbug en geraaskal.
Het moet gezegd, een doodenkele keer is dit niet het geval  - beschouw het als de uitzondering die de regel bevestigt - en ook daarom is de Nobelprijs voor Mario Vargas Llosa een geschenk uit de hemel.

Bron(nen):   Der Spiegel