Mondriaan in Parijs

Het Centre Pompidou in Parijs (u weet wel, dat aparte gebouw met de riolering buitenom) wijdt van 1 december 2010 tot 21 maart 2011 een tentoonstelling aan het werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan en kunstenaarsgroep De Stijl. 

Mondriaan had, met enige onderbrekingen, twintig jaar lang een atelier in Parijs. In 1938 verliet hij Parijs om zich eerst in Londen en vervolgens in New York te vestigen, waar hij in 1944 overleed. Tijdens zijn Parijse periode maakte Mondriaan als schilder niet alleen een belangrijke ontwikkeling door, maar ook ontmoette en stimuleerde hij er vele kunstenaars, zodat zijn atelier in Montparnasse uitgroeide tot een kunstzinnig referentiepunt. Mondriaan had zijn atelier compleet ingericht volgens de lijnen en vormen van kunstgroep De Stijl, waarvan hij mede-oprichter was. 

Op de website van het Centre Pompidou wordt schoorvoetend toegegeven dat het eigenlijk geen pas geeft dat er nog niet eerder in Frankrijk een overzichtstentoonstelling aan Mondriaan en De Stijl gewijd werd. Het is sowieso wel hilarisch om al die Nederlandse namen (foutloos gespeld!) op een Franse website opgesomd te zien.  

De straat met het atelier waar Mondria(a)n woonde, moest helaas wijken bij de aanleg van station Montparnasse. Het huis dat Theo van Doesburg, een andere oprichter van De Stijl, ontwierp en bewoonde, is echter nog wel vlakbij Parijs te vinden. Het huis wordt beheerd door een aantal Nederlandse culturele fondsen en ter beschikking gesteld aan kunstenaars die een jaar of zes maanden in zo'n omgeving willen werken. Wie de schoen past, trekke hem aan. 

Mondriaan in zijn atelier in Parijs

Het huis in Meudon-Val-Fleury (iedere eerste zaterdag van de maand te bezichtigen)

Bron(nen):   Centre Pompidou  Piet Mondriaan