Ashura verstoord

Tijdens de Ashura herdenken sjiieten in moslimlanden het martelaarschap van imam Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Het is een rouwperiode die begint op de 10e dag van het Islamitische nieuwjaar en 10 dagen duurt.

De imam werd gedood tijdens gevechten in 680 in de Iraakse stad Karbala. Zijn graftombe ligt in het centrum van Karbala. De stad is voor sjiitische moslims dan ook heilig. Tijdens de processies martelen de mannen zichzelf tot bloedens toe om zich met imam Hoessein te vereenzelvigen. Ondanks oproepen van geestelijke leiders om bij de processies zelfbeheersing te tonen, moeten gelovigen vaak met zware verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Dit jaar was er niet alleen sprake van zelfkastijding. Spanningen tussen sunnieten en sjiieten leidden tot aanslagen in verschillende landen. Twee zelfmoordaanslagen bij een ceremonie in de buurt van een sjiitische moskee in het zuidoosten van Iran, die werden toegeschreven aan een radicale sunnietische groep, eisten tenminste 39 doden. In Bagdad vonden bomaanslagen plaats en in een kleine stad in het noorden van Irak werden 2 pelgrims gedood en 9 gewond, terwijl ze op weg waren naar Ashura ceremonies in Karbala.

Knack toont schitterende - zij het wat bloederige - foto's van de ceremonies.

Bron(nen):   The Associated Press  Knack