Hoe overleeft je gewicht de feestdagen?

Eet, drink, wees vrolijk - en blijf op gewicht. The Daily Telegraph komt met tips van een voedingsdeskundige hoe je na de feestdagen niet met dat jaarlijks terugkerende schuldgevoel zit opgezadeld van weer veel te veel geschranst en gezopen.

Sla geen maaltijden over

Dat voorkomt schransen en drank naar binnen gieten in een kort tijdsbestek. Als je ‘s avonds een feestje hebt, eet dan overdag twee kleine maaltijden en twee gezonde snacks zoals een avocado of een beetje humus op enkele crackers. Die houden het bloedsuikerpeil op orde en zorgen er voor dat je 's avonds niet uitgehongerd op het eten aanvalt.

Let op de hoeveelheid
Schep meer groenten op je bord. Leuke maatstaf: een portie koolhydraten hoeft maar de grootte van een vuist te hebben, en proteïne (vis, eieren etc.) de dikte van je handpalm.

Goed kauwen
Het duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten voordat de maag signalen afgeeft naar de hersenen dat hij vol is. Tegen die tijd kan het te laat zijn, omdat je weer geen nee hebt kunnen zeggen tegen de tweede portie pudding. Neem daarom de tijd om goed te kauwen.

Sla vette snacks over

Als ze worden aangeboden, bedank er dan gewoon voor, want we kunnen wel buiten die extra caloriebommen, en stort je op de dansvloer.
Hou verder de alcohol binnen de perken. Er zitten waardeloze calorieën in die het bloedsuikerpeil verstoren en de trek doen toenemen. Drink water na elk glas alcohol.

Beweeg

Een work out tijdens de Kerst hoeft niet van The Telegraph, maar wel een stevig blokje om na een met alcohol besprenkelde lunch.

Bron(nen):   Daily Telegraph