Italiaans museum vraagt in Duitsland asiel aan

Cultuur
zondag, 06 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een privémuseum voor hedendaagse kunst in Italië heeft een speciaal verzoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel gericht. De directeur van het museum vlakbij Napels wil dat Merkel 'politiek-cultureel asiel' verleent aan zijn kunstverzameling om te verhinderen 'dat een belangrijke culturele erfenis verloren gaat'.
Het CAM-museum (Casoria Contemporary Art) bestaat sinds 2005 en heeft in die periode een collectie uitgebouwd van zo'n 1.000 werken van kunstenaars uit meer dan 60 landen over de hele wereld. Het museum krijgt geen subsidies en is ondergebracht in een gerenoveerd schoolgebouw.
Volgens directeur Antonio Manfredi heeft het museum 2 jaar van dreigementen en vandalisme achter de rug. Hij vermoedt dat exposities over de Napolitaanse maffia, immigratie, censuur en pedofilie de oorzaak zijn van die vijandigheid. Manfredi klopte al bij Italiaanse instellingen aan, maar zijn roep om aandacht en bescherming bleef zonder gehoor.
'Van alle problemen die er zijn, krijgt de cultuur en de bescherming ervan in Italië de minste aandacht', zegt de directeur. Hij denkt dat de Duitse regering wel de nodige aandacht en zorg schenkt aan sociale en culturele activiteiten. Hij is bereid om met zijn collectie en alle museummedewerkers naar Duitsland te verkassen.
Bron(nen): De Morgen