Pas op met autofictie: voor je het weet sta je als schrijver voor de rechter

Afgelopen week berichtte WIK dat de Franse schrijfster Christine Angot, la reine de l'autofiction, binnenkort voor de rechter moet verschijnen. Ze zal zich dan moeten verantwoorden voor het feit dat de niet al te sympathieke hoofdpersoon van haar nieuwste roman wel erg lijkt op de ex-vrouw van haar huidige vriend. 

Op 8 juni heeft ook Patrick Poivre d'Arvor een afspraak met de rechtbank. D'Arvor heeft het de laatste tijd al zwaar te verduren. Voor zijn onlangs verschenen biografie van Ernest Hemingway kreeg hij forse beschuldigingen van plagiaat om de oren. Het boek werd aangepast en opnieuw uitgebracht. De rechtszaak heeft echter betrekking op zijn roman 'Fragments d'une femme perdue'. Zijn ex-vriendin, Agathe Borne, beschuldigt hem er nu van hun relatie en zelfs haar liefdesbrieven in zijn boek te hebben verwerkt. En dat alles zonder haar toestemming. 

Een soortgelijke rechtszaak speelt zich momenteel af in de VS. Daar is Kathryn Stockett aangeklaagd, schrijfster van bestseller 'The Help' uit 2009 (in het Nederlands uitgebracht als 'Een keukenmeidenroman'). Stockett beweert zich voor het personage van de zwarte huishoudster, Aibileen Clark te hebben geïnspireerd op de huishoudster uit haar eigen jeugd. Inmiddels heeft de zwarte hulp van Stockett's broer zich herkend in het personage. Haar naam: Ablene Cooper. Ze eist een schadevergoeding van 75.000 dollar. 

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur  The New York Times  NRC