Een derde van de wereldbevolking is besmet met tbc

Wetenschap
vrijdag, 04 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ondanks alle inspanningen om de tuberculose-bacterie uit te roeien, zal ze dit jaar nog 9,8 miljoen nieuwe besmettingen veroorzaken. Dat is meer dan ooit tevoren in de geschiedenis.
Anil Koul en zijn collega’s van Janssen Research and Development concluderen in Nature dat wereldwijd 1/3 van de mensen met de bacterie besmet is. Die kan lang in slapende toestand in een lichaam blijven, zodat het nooit zeker is wanneer iemand ziek zal worden. Vooral in ontwikkelingslanden kan de besmettingsgraad hoog zijn. Maar wie nu denkt dat dit de ver mijn bed show is, komt bedrogen uit. In Birmingham bv. komt de bacterie even vaak voor als in Afrika.
De bacterie is erg snel in het opbouwen van weerstand tegen de middelen, die haar moeten bestrijden. Er zijn dringend nieuwe manieren nodig om haar aan te pakken. Sinds 1963 heeft men constant bestaande middelen efficiënter proberen te maken, maar een substantieel andere aanpak ontbreekt.
Kennis van het genetisch materiaal van de bacterie moet de identificatie van nieuwe targets voor geneesmiddelen vergemakkelijken. De onderzoekers hebben al een nieuw middel, waarvan ze de werking aan het testen zijn. Het werkt in op de energievoorziening van de bacterie. Elders wordt gesleuteld aan andere middelen (o.a. vaccins). Internationale organisaties willen tbc tegen 2050 volledig uitroeien.