‘The Crimson Petal and the White’ binnenkort als BBC-serie

Eigenlijk had The Crimson Petal and the White in 2002 de prestigieuze Man Booker Prize moeten winnen, de grootste literaire prijs voor het Engelse taalgebied. Echter, het reglement schrijft voor dat de auteur geboren en getogen moet zijn in het Britse Gemenebest. En de schrijver van deze vuistdikke roman, Michel Faber, werd in 1960 geboren in Den Haag. Vanaf zijn zevende groeide hij op in Australië, waar hij Engelse literatuur studeerde. Inmiddels woont hij in Schotland. En zo doet zich het curieuze feit voor dat Faber beststellers in het Engels schrijft, maar ook vloeiend Nederlands spreekt. 

Faber schreef zo'n twintig jaar aan zijn roman, die in Nederlandse vertaling de prachtige titel Lelieblank, scharlakenrood kreeg. Het boek, dat in de Victoriaanse tijd is gesitueerd, is wel omschreven als een kruising tussen een Dickens-roman en een langgerekte aflevering van Sex and the City. Hoofdpersoon is de jonge en gehaaide prostituee Sugar die het aanlegt met een rijke industrieel, William Rackham. Ondertussen verandert ze niet alleen zijn leven maar bouwt ze onafhankelijk ook aan haar eigen toekomst. 

Het boek is door sommige critici bestempeld als 'unputdownable' en als de televisiebewerking deze prestatie enigszins evenaart, dan levert dat een niet te missen serie op. Blijft alleen wel de vraag of (en zo ja, hoe) de keurige BBC de bij tijd en wijle zeer expliciete seksscènes in beeld zal brengen. Volgens geruchten op het internet zal de serie starten op woensdagavond 6 april om 21 uur Britse tijd.

Bron(nen):   BBC  Televisual  NRC (Stine Jensen)