Draag morgen je kleding binnenste buiten
Morgen - 24 april - is het Fashion Revolution Day. Dan is het precies een jaar geleden dat de ramp in de Rana Plaza-textielfabriek in Dhaka in Bangladesh plaatsvond, die aan 1.113 mensen het leven kostte. Wereldwijd gaan mensen morgen de straat op met (een deel van) hun kleding binnenste buiten - #insideout - om te protesteren tegen de wantoestanden in de kledingindustrie.
Met de campagne 'Who Made Your Clothes?' wil Fashion Revolution Day ons morgen doen stilstaan bij de mensen die onze kleding maken. Als je je kleding binnenste buiten draagt, wordt ook het label met 'Made in ...' zichtbaar. Het is de bedoeling dat je daardoor anders naar je kleding gaat kijken en herinnerd wordt aan wie jouw kleding maakte en onder welke omstandigheden.
In Amsterdam gaan Stoere Vrouwen nog een stapje verder. Zij gaan 'uit de kleren voor eerlijke kleren' tijdens de 'Strip For Fair Fashion Shopmob'. Wil je ook strippen in Amsterdam? Geef je op bij Stoere Vrouwen! Verzamelen bij de Beurs van Berlage om 12 uur. Mannen zijn ook welkom!
Bron(nen): De Morgen Fashion Revolution Day Netherlands Stoere Vrouwen
doe effe normaal zeg! blije eikelgedrag. Koop gewoon geen kleding uit die contreien meer. Dat heeft tenminste nog een beetje effect. Dan hebben ze daar helemaal niks meer te vreten, maar goddank wordt er ook niemand uitgebuit.
Een beetje narcistisch “kijk mij nou eens even goed bezig in mn blote tieten” in A’dam rondlopen, daar is nog nooit een sloeber beter van geworden.
Ga jij nou bij voorbaat een blote-tetten-dag verstoren?
(in antwoord op Pietje_Precies)tja, zo had ik het nog niet bekeken. en zoveel principes heb ik nou ook weer niet. Al val ik niet zo op “stoere vrouwen”. Dat associeer ik toch een beetje met harige oksels….
(in antwoord op Apekool)Ik wil heel, heel graag geloven dat bij genoeg blote tieten al het onrecht in Bengalen vanzelf verdwijnt.
Het zou nog beter zijn als de prijs die wij hier betalen voor onze textiel helemaal uitgeplozen werd en we precies wisten hoe deze opgebouwd is. Arbeidsloon en materiaal- en distributiekosten zijn vaak vrij laag, ook voor de A-merken, dus de inhaligheid van tussenhandelaren en merkhouder vormen vermoedelijk de grootste kostenpost. Als het maken van een spijkerbroek maximaal 12 Euro kost in het Verre Oosten, en sommige broeken hier 200 Euro moeten opleveren, moet het toch mogelijk zijn om iemand in een atelier ver weg van hier wat meer te laten verdienen zonder dat er echt financiële pijn in de textielbranche geleden hoeft te worden?
Je kan bij de Lidl geregeld een spijkerbroek kopen voor 10 euro. Deze zijn (wisselend) van slechtere kwaliteit dan merkbroeken, maar dat is voor 10 euro niet erg.
Die prijs moet haast wel betekenen dat in het eindproduct voor minder dan 5 euro aan materiaal en maakkosten zit. Voor dat bedrag krijg je van mij 5 minuten aandacht, materiaalkosten claim ik separaat…
Dus ja: ik betaal liever een paar euro meer als dat geld inderdaad naar de arbeiders, werkomstandigheden en zinnige milieumaatregelen zou gaan.
(in antwoord op Har Davids)Domme cudtendag en allemaal naar de Primarkt.