Nederlandse kunstenares plots cryptomiljonair: “Deed mijn best om arm te blijven”

Kunstenares Judith de Leeuw (26) werd in één klap cryptomiljonair. Ze verkocht vier kunstwerken voor 2,5 miljoen euro. Het geld gaat deels naar goede doelen.

"Ik werd benaderd door een Zwitsers bedrijf, Idoneus, een online marktplaats voor luxe goederen," vertelt de streetartist in het Parool. Het bedrijf wilde vier werken van haar kopen in hun eigen cryptovaluta. "Ze betaalden drie miljoen ‘Idon-tokens’, omgerekend 2,5 miljoen euro.”

Ironisch is dat er een doek bij zit waarop een kind te zien is dat met de handen voor het gezicht wordt overspoeld door dollarbriefjes, als een aanklacht tegen het kapitalisme. "Ik ben altijd arm geweest, en dat was ook mijn vooruitzicht toen ik kunstenaar werd. Ik wilde nooit grof geld verdienen, deed zelfs mijn best om arm te blijven: geld gaf ik meteen uit aan non-profit projecten.”

Een derde van de opbrengst gaat naar een Italiaanse organisatie die kinderen helpt die het moeilijk hebben. De rest gaat ze gebruiken om nieuw werk te maken. "Ik wilde altijd nog een project op de Noordpool doen om aandacht te vragen voor de milieucrisis. Daar is normaal geen budget voor, nu kan ik het zelf financieren."

Bron(nen):   Het Parool