Humoristische kunst van Erwin Wurm in Antwerpen

Vanaf vandaag tot 25 September 2011 vindt in het Middelheimmuseum in Antwerpen de tentoonstelling WEAR ME OUT plaats. Het openluchtmuseum vormt het speelterrein voor de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm (1954).

Wurm is een beeldhouwer pur sang, gefascineerd door volumes, de menselijke figuur, abstractie en figuratie. Veelzijdig, verrassend, grappig: allemaal omschrijvingen die perfect passen bij het werk van deze kunstenaar.

Wurm werkt met uiteenlopende media en materialen, variërend van zeer klassiek tot zeer actueel: brons, polyester, tekeningen, beelden, tekst, installaties, zijn eigen lichaam, ... Traditioneel zijn de vormen die ze aannemen nooit, en soms verdwijnen ze zelfs helemaal, zoals bij de One Minute Sculptures waarmee Wurm internationaal doorbrak bij een groot publiek.

Wurm kiest voor situaties uit de hedendaagse samenleving, waarin behalve de mens ook alledaagse voorwerpen centraal staan. De voorwerpen en de houdingen of vervormingen, zoals het 'Fat House' op de foto, zetten aan tot nadenken over de fysieke en psychische toestand van de mens. Het levert vaak onverwachte en humoristische situaties op. Wurm staat garant voor een bijzonder boeiend én leuk museumbezoek.

Het Middelheimmuseum brengt voor het eerst een grote selectie van Wurm's werken in open lucht. Verspreid tussen de vaste collectie plaatst hij een 25-tal werken. Daarnaast creëert hij nog 3 nieuwe werken voor deze tentoonstelling. Erwin Wurm heeft ook de Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck gevraagd om met hem samen te werken. Bovendien nodigt de kunstenaar u uit om zelf aan de slag te gaan, om zelf een kunstwerk te worden in de vorm van een One Minute Sculpture of zelfs om deel uit te maken van een monumentaal werk.

Diavoorstelling

Bron(nen):   Middelheimmuseum  Knack