Kunstwerk langs het spoor choqueert treinmachinisten

In het kader van een tentoonstelling van Kasteel Keukenhof ligt er sinds kort langs het spoor bij Lisse een kunstwerk, een enorm beeld van een vrouwenlichaam met afgehakt hoofd, armen en benen (9 x 6 x 2,5 meter). Het is 'De Bikinibar' van Joep van Lieshout. De tuinen rond Kasteel Keukenhof zijn omgetoverd in het 'Organenbos' met beelden van een lever, een hart en een maag met een slokdarm in levendige kleuren. Eén van de twee schuren op het landgoed heeft ook een lugubere inrichting. Hier zie je snijtafels, een operatiekamer, een slachterij en een gehaktmolen. Maar De Bikinibar is toch het pronkstuk. Het beeld is alleen te zien vanuit de trein tussen Haarlem en Leiden. Het beeld werd oorspronkelijk gemaakt voor Beaufort 2006, de kunstroute langs de Belgische kust. In 2009 was het ook te zien in Art Zuid in Amsterdam. De binnenkant is ingericht als bar. Het is bedoeld als ontmoetingsplek voor ouderen, zo blijkt uit de toelichting van Van Lieshout: 'A meeting point for elderly people: beautiful, cruel and sensual, with a nice interior space. Both art and architecture.' Het beeld is evenwel een doorn in het oog van treinmachinisten. 'Als je net een aanrijding met een persoon achter de rug hebt, geeft de Bikinibar een heel confronterende aanblik', zegt machinist Ron Christiaanse in zijn hoedanigheid als kaderlid van FNV Spoor in de Volkskrant. Noch Kasteel Keukenhof, noch Van Lieshout zijn bereid om het beeld te verplaatsen. Zij willen er alleen maar de schoonheid van het menselijk lichaam mee tonen. Om machinisten daarvan te overtuigen heeft Van Lieshout hen uitgenodigd voor een persoonlijke rondleiding door de expositie. 'Bij deze nodig ik Van Lieshout uit voor een rondleiding rond een trein vlak na een aanrijding met een persoon', zegt Christiaanse daarop in de Volkskrant.

Bron(nen):   de Volkskrant  Leidsch Dagblad  Van Lieshout  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  wennen we daar ook vast aan…..

 2. Meester Proper

  Leuke werken zijn dat, van Joep van Lieshout. Die Ron Christiaanse moeten niet zo zeiken.

 3. AT

  Het zou me niets verbazen als Van Lieshout de uitnodiging van Christiaanse aanneemt. Maar ik denk dat Van Lieshout ook best wel wat veldwerk heeft verricht en wat gewend is om zijn anatomische werken te kunnen maken.

  • Frenkievee

   Van Lieshout neemt de uitnodiging niet aan, want hij vindt deze niet van goede smaak getuigen…… Zo hoorde ik vanmiddag op Radio1.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Ik zag ‘m net op het journaal ook stelling nemen tegen de klachten. Hij heeft gelijk, zo kan iedereen wel ergens moeite mee hebben!

    (in antwoord op Frenkievee)
 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Luidt de naam van de vrouw die uitbeeld is niet toevallig Isis?

 5. RealityNow

  En als het een mannen torso was? De torso van een hond? De torso van een
  kind, dan? Lekker confronterend!!! Waarom moeten wij telkens sexy, chopped
  up vrouwenlichamen accepteren als “gewoon”, “kunst”, of “grappig”? Wij zijn vaak genoeg geconfronteerd met beelden van mooie vrouwenlichamen, bloedende en allemaal in stukjes, aangeboden als entertainment – probeer het maar te vermijden, welke avond dan ook, op de televisie. Dat zal je niet lukken! Ik vind deze kunstwerk werkelijk een afschuwelijk, barbaars, en ongezond concept en hoop van harte dat het wegenomen wordt. DISGUSTING!!!

 6. Koper

  Kunst kan ook gewoon lelijk zijn.

Reacties niet toegestaan