Israëlisch orkest speelt Wagner in Duitsland

Een Israëlisch orkest speelt vandaag in Duitsland werk van de favoriete componist van Adolf Hitler, Richard Wagner. Daarmee overtreedt het orkest de ongeschreven wet in Israël, die het spelen van de muziek van Wagner verbiedt.

Wagner hield er anti-semitische ideeën op na en zijn muziek werd opgehemeld door de nazi's. Vandaar dat het spelen van zijn muziek gezien wordt als kwetsend voor de overlevenden van de Holocaust. Dirigent Roberto Paternostro is echter van mening dat het tijd wordt om Wagner's wereldbeeld te scheiden van zijn muziek. Paternostro is zelf joods en zijn moeder en andere familieleden zijn ook overlevenden van de Holocaust.

Het orkest speelt Wagner's Siegfried Idylle op het jaarlijkse Wagner opera festival in Bayreuth, Duitsland. Eerdere pogingen om Wagner te spelen in Israël leidden tot verhitte publieke debatten. Paternostro denkt dat de tijd nog niet rijp is om de muziek in Israël te spelen. Het orkest dat nu Wagner speelt, repeteerde niet eens in eigen land.

Behalve Wagner speelt het orkest ook muziek van de Israëlische componist Zvi Avni en van Felix Mendelssohn en Gustav Mahler, twee van de meest vooraanstaande joodse componisten.

Bron(nen):   Jeruzalem Post