Meest kindvriendelijke land van Europa

Cultuur
dinsdag, 27 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Duitse Stiftung für Zukunftsfragen ondervroeg 15.000 personen uit 13 Europese landen en 86% van hen beschouwt Denemarken als het meest kindvriendelijke land in Europa. Frankrijk (60%) en Griekenland (58%) eindigden op de 2e en 3e plaats. Nederland werd 8e met 43%.
'In Europa is de kindvriendelijkheid over het algemeen het hoogst in die landen waar de emancipatie het verst is gevorderd. Dit zijn in hoofdzaak ook de landen waarin het aantal werkende vrouwen bijzonder hoog is en traditionele rolpatronen weinig maatschappelijke erkenning krijgen,' zegt prof. dr. Ulrich Reinhardt, het wetenschappelijk hoofd van de stichting. Van grote invloed zijn volgens hem ook de algemene houding van de familie, het aantal beschikbare plaatsen in kinderdagverblijven en kleuterscholen, eventuele belastingvoordelen en de mogelijkheid om beroep en gezin te combineren.
Voor VisitDenmark, de officiële Deense toerismeorganisatie, komt de prijs niet als een verrassing. Kindvriendelijkheid is een gedachtegoed dat sterk verankerd is in de Deense samenleving. Het is niet alleen merkbaar voor de inwoners, maar ook voor bezoekers van het land. In pretparken, maar ook in openbare ruimten zijn overal prima voorzieningen voor het verzorgen van kinderen, er is een ruim aanbod aan familiegerichte accommodaties en kinderen krijgen vaak gratis toegang tot musea en het openbaar vervoer.
Bovendien valt er voor kinderen veel te zien en doen: rustige stranden, pretparken, kastelen en musea, uitstapjes in de natuur en dierentuinen.
2011 09 26 sonderthema kinderfreundlichkeit in europa