MEM: het Museum of Erotics and Mythology in Brussel

De inmiddels gepensioneerde Brusselse arts Guy Martens verzamelt al 40 jaar erotische kunst en heeft daarmee een Museum van de Erotiek en de Mythologie ingericht. De collectie is van onschatbare waarde. Alleen al de ongeveer 300 erotische kunstwerken die hij tentoonstelt, vormen een voor Europa unieke collectie. Het oudste stuk uit de collectie is een Sumerische kleitablet van 4000 voor Christus, waarop een dame de hasjpijp rookt terwijl ze achterwaarts in genaaid wordt. Ook fallussen uit Timor, India of Mexico houden het al honderden, soms al duizend jaar vol.

Bezienswaardig is ook het Italiaanse beeldje uit de 15e eeuw waarin de erfzonde nu eens niet eufemistisch wordt afgebeeld. Verrassend routineus zijn Adam en Eva bezig aan de eerste geslachtsdaad aller tijden. Even historisch: een Frans condoom uit 1830 met een elegante erotische tekening erop. Ook daarvan zijn er wereldwijd maar een paar bewaard gebleven. En nog indrukwekkender, het moet gezegd, is de replica van de penis van de Russische monnik en hofintrigant Grigori Raspoetin. De kunstvoorwerpen zijn geschikt volgens het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. De dokter houdt vooral van ivoor.

Het verschil tussen antieke Japanse en antieke Chinese erotische kunst valt makkelijk te ontdekken, zo blijkt. Die gekke Japanners hielden gewoon hun kleren aan. Dat is te zien op de talrijke prenten van de 18e-eeuwse meester Kitagawa Utamaro, maar ook aan een porseleinen beeldje dat je echt aan de onderkant moet bekijken om iets aanstootgevends te zien.

Museum of Erotics and Mythology
Open van donderdag tot en met maandag van 14 tot 20 uur of op afspraak
Sint-Annastraat 32, 1000 Brussel
00-32-2-514.03.53, info@m-e-m.be
Geen toegang voor -16-jarigen

Bron(nen):   MEM  Het Laatste Nieuws  Brussel Nieuws