Outsider Art uit Japan

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert 'Verborgen schoonheid uit Japan', een tentoonstelling met bijna 1000 kunstwerken van 50 verschillende kunstenaars. Deze grote verzameling schilderijen, sculpturen en objecten toont de tot voor kort verborgen Japanse Outsider Art: gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid tot kunstenaar, 'anders' zijn en bijzondere werken maken. 'De tentoonstelling laat een geheel nieuwe kant van Japan zien,' aldus Hans Looijen, directeur van Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem.

Looijen bezocht in 2010 de tentoonstelling Art Brut Japonais in Parijs waar sommige van deze kunstenaars voor het eerst hun werk exposeerde. De tentoonstelling trok 120.000 bezoekers en was een groot succes. Hij was benieuwd naar de persoonlijke verhalen van de makers en reisde naar Japan. De meeste kunstenaars hebben een psychiatrische aandoening of een verstandelijke handicap en hij zocht hen op in diverse instellingen. Looijen selecteerde uiteindelijk 50 kunstenaars. Ongeveer de helft daarvan exposeert voor het eerst in Europa. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een catalogus met de biografieën van alle 50 kunstenaars.

Op de tentoonstelling is onder meer werk van Marie Suzuki (1979) te zien. Gefascineerd door het menselijk lichaam, waarbij borsten en genitaliën domineren, maakt zij expressieve schilderijen. Haar werk is gebaseerd op jeugdherinneringen, kunst is een onmisbare uitlaatklep.


Ook bijzonder is het werk van Shinichi Sawada (1982). Op een zeer perfectionistische manier maakt hij aardewerken beelden die er uit zien als vriendelijke monsters. Sawada heeft een autistische stoornis en praat nauwelijks; hij communiceert via de kunst.

'Verborgen schoonheid in Japan' is een taboedoorbrekende tentoonstelling. In de Japanse cultuur wordt gekte, nog veel meer dan in Nederland, als eng beschouwd. Mensen met een psychiatrische aandoening worden vaak letterlijk binnen gehouden. Door middel van hun kunstwerken maken zij contact met de buitenwereld.

De tentoonstelling is nog tot 2 september te bezichtigen in Het Dolhuys, Schotersingel 2, Haarlem.

Bron(nen):   Het Dolhuys