Albert Heijn doet Zwarte Piet in de ban

Albert Heijn doet Zwarte Piet grotendeels in de ban. In de grootste supermarktketen van Nederland zal de beeltenis van Piet alleen nog op snoepgoed opduiken. Dat meldt het AD. In reclames en campagnes binnen en buiten de winkels is de donkere metgezel van Sinterklaas straks niet meer te zien. Op de posters speelt een wit ongeschminkt jongetje de rol van Piet.
Volgens woordvoerder Els van Dijk is er binnen hoofdconcern Ahold ,,lang en goed'' nagedacht over het besluit. Het bedrijf wil niet doof zijn voor het maatschappelijk debat rond Zwarte Piet ,,dat de laatste tijd duidelijk is verhard. Je moet iets met zo'n discussie''. Chocolade-pietjes en ander snoepgoed met de afbeelding van Zwarte Piet blijven wel deel uitmaken van het assortiment. Van Dijk: ,,Heel Nederland komt bij ons over de vloer en dus willen we inspelen op de wensen van iedereen.''

25 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Mooi zo, wij doen Appie in de ban (hebben we eigenlijk al gedaan, hallo Lidl en Duitsland), Hema tijdje terug al. Hoe leg ik deze onzin mijn kinderen uit? Vrees dat ik ze moet vertellen dat Sinterklaas niet bestaat en dat er een paar hele grote kinderen zijn in dit land, die niets te doen hebben dan schreeuwen en drammen van pappa en mamma’s zuurverdiende centen.

  • Volledig

   Hahaha, wat een tokkie reactie. ‘zuurverdiende centen’ ‘hoe moet ik mijn kinderen vertellen dat…’ ‘in de ban doen’. Je scoort volgens mij 90% op de tokkie antwoordenlijst. Nog alleen roepen dat alle zwarte pietenhaters terug moeten naar hun eigen land en je bent compleet.

   Ik snap best dat met verandering weerstand komt, en dat een bepaalde culturele verschijning veranderen pijn kan doen. Maar degene die er het minst last van hebben zijn de kinderen zelf.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik ben het met u eens dat de kinderen er geen last van hebben, Dat hebben ze ook niet van de huidige piet. Als de Sint aankomt zie ik alleen maar blije kindertjes van alle en geuren kleuren. Why change a winning team?

    Dit land zit al vol met leeghoofdige roeptoeters die, ongefundeerd en middels onbewezen stellingen, met hun geschreeuw zaken ontwrichten. Dat moet eens afgelopen zijn, want daar gaat dit land kapot aan. Gezien uw reactie behoort u tot die categorie.

    (in antwoord op Volledig)
    • AT

     Zeggen dat Zwarte Piet onlosmakelijk verbonden is met het Sinterklaasfeest en ‘onze cultuur’ is wellicht één van de meest ongefundeerde stellingen. Het Sinterklaasfeest is de afgelopen twee eeuwen steeds veranderd. Zwarte Piet heeft ooit zijn intrede gedaan, kan morgen zijn uittrede doen en over vijf jaar maakt het niemand wat uit. Niet dat ik er zo voor ben, maar aan beide kanten van het verhaal wordt nogal over emotioneel en ongefundeerd geredeneerd.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Niegol

      ja, maar dat is het hele punt ook niet.
      Het punt is dat een extreem kleine minderheid met meterslange tenen haar wil aan de overgrote meerderheid opdringt, en dat nu de Appie daarin faciliteert.
      Veranderingen zijn prima, maar grassroots up! Niet een volksfeest van bovenaf proberen onder dwang en druk te veranderen.

      (in antwoord op AT)
    • Volledig

     Kinderen hebben er geen last van inderdaad, blanke kinderen dan. Andere kinderen en redelijk wat volwassenen wel. Waarom dan niet veranderen?

     (in antwoord op Dead Silence)
     • FritsB

      U bedoelt dat “andere kinderen en redelijk wat volwassenen” last hebben van menen met dezelfde huidskleur als zijzelf? Altijd maar weer streven naar lichter, lichter, lichter (zie Brazilië)?l

      (in antwoord op Volledig)
     • Dead Silence

      En de bleekscheten liggen in de zon om bruin te worden.

      (in antwoord op FritsB)
     • Volledig

      Dat bedoel ik niet, maar dat is natuurlijk ook een argument. De blanke huidskleur <10% van de wereldbevolking is de standaard geworden door imperialisme, kolonialisme en culturele agressie.

      (in antwoord op FritsB)
     • Dead Silence

      U formuleert het verkeerd. U heeft er last van, niet de kinderen. Maar er zijn mensen die zichzelf in een slachtofferrol duwen. Werk aan uzelf en zet de schouders eronder.

      (in antwoord op Volledig)
     • Volledig

      U trekt weer onjuiste conclusies. Het gaat hier niet om mij, ik geef ook nergens aan dat ik er last van heb of mezelf als slachtoffer zie.

      (in antwoord op Dead Silence)
 2. kletsmajoor

  Nu is duidelijk wie de hefbomen zijn van de “dictatuur van de drammende splintergroepjes”: multiculturele meebuigers en goedpraters en laffe middenstanders. De rest van het land heeft het nakijken.

 3. Prikker

  Dit is wel een heel erg laffe polderoplossing.
  Geen van de twee zijden zal hiermee tevreden zijn.
  Zeurpieten blijven zwarte piet producten in de AH’s aantreffen en de rest van Nederland zal zich storen aan deze onzinnige politieke correctheid.

 4. brabantman

  Gezien de reacties op Twitter zal het niet lang meer duren of AH is niet meer de grootste supermarktketen in Nederland. Of hebben Nederlanders zwakke knieen? Vrees voor het laatste. Volgende week gooit AH enkele interessante produkten voor bijna niets op de markt en ze staan weer in de rij.

  • Prikker

   De maximale actiebereidheid van de gemiddelde Nederlander beperkt zich tot een like-knop op facebook.

   (in antwoord op brabantman)
 5. Burgermans

  Zwak van Appie om een Oerhollandse traditie de nek om te draaien vanwege een schreeuwende minderheid.

 6. RemoteControl

  #BoycotAlbertHeijn

 7. Jannie Ooms

  Pakweg driehonderd ‘gekwetste’ Surinamers en Antillianen, Zeurpieten stuk voor stuk, weten het voor elkaar te krijgen dat Albert Heyn zijn beleid wijzigt en Zwarte Piet verandert in Witte Piet. Ik vind het ongelooflijk.

  Ik kwam al niet vaak bij Albert Heyn, het is immers de duurste supermarkt van Nederland, maar ik heb mij nu voorgenomen er nooit meer te komen.

  • Har Davids

   Eerst de Negerzoen, nu Zwarte Piet. En inderdaad, allemaal door een piepkleine minderheid die op deze manier eigenlijk geschiedsvervalsing pleegt. Volgende stap: het schrappen van het Nederlandse aandeel in de slavernij, want van de herinnering daaraan heb ik, als blanke, eigenlijk heel veel last.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 8. henkwiersma

  Over niet al te lange tijd is bij AH ook geen varkensvlees meer te koop.

 9. Windows 8

  Ik stel voor alle witte posterpieten zwart te kleuren (alvast doos artliners koopt)

 10. jeveka

  Wat een stel hypocrieten daar in Zaandam, die zeiden altijd WE LETTEN OP DE KLEINTJES daar bedoelen ze zeker wat anders mee.
  Weg met AH, allemaal AH gaan boycotten, ze wijken voor de terreur van een paar Surinamers. Waarom gaan die niet terug, zijn wij van hun gedrein af.
  Jeveka

Reacties niet toegestaan