Beatrix ‘is een steenrijk wijf, dat afstamt van roofridders.’

Af en toe nodigen Willem Alexander en Maxima mensen die bijzonder presteren uit voor een "uitblinkersluch" Dichter Maarten van der Graaff slaat de uitnodiging af. Hij zette zijn bedankje aan de majesteiten in een gedicht: Allereerst wil ik U danken voor de uitnodiging voor de zogenaamde uitblinkerslunch op paleis Noordeinde, die ik in goede orde ontving. In dit gedicht leg ik uit waarom ik niet op Uw uitnodiging zal ingaan. De dichter Tonnus Oosterhoff schrijft in Leegte lacht over Prinses Beatrix, Uw moeder/schoonmoeder: ‘de koningin is een steenrijk wijf, dat afstamt van roofridders.’ Wanneer ik deze regels lees, knik ik instemmend. Majesteiten, de privileges die U geniet maken mij nerveus. Wanneer ik aan U denk doemt een vaal Eftelingland op, waar het ruikt naar rottend blad en mijn vrienden holtes hebben, waar eerst ogen zaten. Ik kom uit een ver, vlak gebied dat door inpoldering aan Uw rijk is toegevoegd en stel mij voor dat U deze brief in bed aan elkaar voorleest. Om Uw bed is Eikenhorst en daarbuiten het vigerend duister. Op de televisie doen Uw onderdanen dingen voor geld, roem of uit verveling. Ik vraag U deze afwijzing niet persoonlijk op te vatten. Het gaat mij om Uw geboorte. Daarom hoop ik niet dat U mij opgeeft, Majesteiten, want er is een Nederland waarin wij zouden kunnen lunchen. Leg Uw kronen af en kom naar mijn bovenwoning. U moet in Lombok, Utrecht zijn, vijf minuten lopen vanaf het station. Alle dingen zijn gereed. Hoogachtend, Maarten van der Graaff Maarten van der Graaff is dichter

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Kudo’s voor de waarheid des Maartens

 2. Burgermans

  Leve de monarchie! Hang alle republikeinen aan de hoogste boom!

 3. Karl Ruprecht Kroenen

  Naar maar waar!

 4. Robin

  Aandachtshoer.

 5. eppo

  Wie in een Koning en Koningin gelooft
  heeft zichzelf van eigenwaard geheel beroofd.
  En zich gedegradeerd tot ONDERdaan
  want boven hem troont de arrogante waan
  van hebzucht, nepotisme en hielenlikkerij
  en eet men kaviaar in plaats van balkenbrij.
  Maar ooit was de Prinses een kikker of een pad
  die werd gekust door een hol maar hard klinkend vat;
  wiens vader wellustig moorden en verzuipen kon
  en daarvoor vele pompeuze uitvluchten verzon.
  Helaas: nog steeds wil het kruiperige volk
  onbezorgd feest met koekhappen en een roze wolk.
  Slechte een enkeling vraagt: wie o wie
  maakt een eind aan deze bananenmonarchie?

  • kletsmajoor

   De Koning heeft geen macht meer. Als hij zijn populariteit verspeelt is het afgelopen met de monarchie. Hij is eigenlijk een onderdaan van het volk. Dat weet hij en dat weet het volk. Dus: als je de monarchie niet wilt moet je niet de Koning ridiculiseren maar het volk overtuigen van een beter alternatief.

   (in antwoord op eppo)
 6. Meneer Dick

  Hoe lelijker mensen tegen het Koningshuis doen, hoe populairder de Koninklijke Familie wordt.

 7. Future Child

  De graaf zei tegen de koning,
  U hangt mij uw de keel
  En ook uw voorouders zijn teveel

  Berust op eigen gewin en wan vertoning

 8. kletsmajoor

  Valt me nu pas op, maar Maarten van der Graaff schrijft een “stukje” voor wel.nl dat bestaat uit een gedicht van… Maarten van der Graaff! Hij schrijft over Maarten van der Graaff in de derde persoon zodat het net lijkt of hij het over iemand anders heeft.

  Met dat gedicht geeft hij kritiek op de Koning, maar het bevat geen argumenten, het is niets anders dan een ad hominem. De ad hominem is de meest voorkomende “argumentatiestijl” op het internet, dus is Maarten van der Graaff hier beter op z’n plaats dan in de boekwinkel.

  • eppo

   Ad Homo? Ad hominem? Dat kan niet. Je bedoelt vast in promptu maxima bellum? Of dacht je cave canem quid quid lulkoek? Stoer he? Potjes latijn lullen als je niet weet waar je het over hebt. Stelt je vast boven het plebs quid vult decipi, decipiatur ergo. Je bent geen klestmajoor, je bent een nouveau intellectualis met louter yoghurt in de bovenkamer die doet alsof ie knap is.. en last heeft van stereopenie.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Je reactie is het perfecte voorbeeld van een ad hominem. Mijn complimenten!

    (in antwoord op eppo)
 9. Bert Schimmel

  Het Koninklijk huis moet blijven, al was het maar om te voorkomen dat een populist, zoals Geert Wilders als president zou worden gekozen.

 10. is-europe

  De geschiedenis van ons koningshuis,
  Een zwart gat met goud bebloed…..

Reacties niet toegestaan