Uniek Marilyn Monroe archief ligt in Scheveningen

Twintig jaar geleden kocht ze de doos spullen in Amerika en stond al die tijd onder een bureau. Maar toen Astrid Franse onlangs eens de inhoud ging archiveren kwam er een uniek tijdsbeeld boven water. Ze bleek het archief van het Blue Book Model Agency in handen te hebben, het modellenbureau in Los Angeles waar Marilyn Monroe haar carrière als model is begonnen, vertelt ze tegen het AD.

 Emmeline Snively, oprichtster van het modellenbureau, nam Marilyn in 1945 onder haar hoede als model. Volgens Franse heeft zij Marilyn geïntroduceerd in de filmwereld en is zij haar altijd blijven volgen. 'Uit de correspondentie die in de doos zit, blijkt dat ze nog jaren na Marilyns overlijden heeft geprobeerd haar 'archiefdoos' te verkopen aan schrijvers, redacteuren en filmproducenten, maar zonder succes.'

Het archief omvat behalve foto’s en negatieven ook brieven, telegrammen, persoonlijke aantekeningen, handtekeningen, correspondentie en zelfs een script.
Veilinghuizen in Amerika tonen grote interesse, maar Janse wil niet de verzameling openbreken en de topstukken verkopen. Ze wilt dat het verhaal verteld wordt, door middel van een boek, of een documentaire.

Bron(nen):   AD