Deze sokken niet wit

Vanaf vandaag staat een deel van de collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven centraal in de tentoonstelling 'Deze sokken niet wit': werken uit de periode 1924-1929, de zogenaamde 'roaring twenties'. Een periode van grote innovatie en bloei, maar tegelijkertijd van toenemende culturele conflicten, opkomend nationalisme en economische crisis. De huidige crisissfeer roept herinneringen op aan de periode 1924-1929. Deze tentoonstelling wil niet bewijzen dat toen en nu hetzelfde zijn, maar wil nagaan of er verbanden zijn te leggen met vandaag. En of we aan de hand daarvan kunnen speculeren over waar we naar toe gaan.

De tentoonstelling bevat werken van onder meer Max Beckmann, Marc Chagall, Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Charley Toorop, László Moholy-Nagy, Sigmar Polke, Lawrence Weiner en Andy Warhol. Deze werken worden getoond in de context van tekst- en beeldmateriaal uit de archieven van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en films en gebruiksvoorwerpen uit de jaren '20.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van een Dadadocument gericht aan de 'H.H. Redakteuren en Journalisten', aangetroffen in de collectie van het IISG. Dit pamflet, opgesteld naar aanleiding van de hevige kritiek die Van Doesburg en consorten over zich heen kregen na de zogenaamde ‘Dada-Veldtocht’, meldt - gekscherend - dat de sokken die Theo van Doesburg op de Dada soirées droeg niet wit waren, maar ’gris-perle’. Niet alles is wat het lijkt te zijn of zou moeten zijn, lijkt het pamflet te zeggen.

De tentoonstelling is nog te zien tot 11 november 2012.

Van Abbemuseum , Bilderdijklaan 10, Eindhoven

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag 11.00–17.00 uur
Op iedere eerste donderdag van de maand is het museum geopend tot 21.00 uur en is de toegang gratis vanaf 17.00 uur.

Bron(nen):   Van Abbemuseum      

34 Reacties Doe mee met de discussie →