De 20 meest vreemde gerechten wereldwijd

1. Schapenkop
De schapenkop is een delicatesse in Noorwegen en sommige andere Noord-Europese landen waar u het hoofd volledig intact (met de hersenen, ogen en tong er dus nog in) gewoon bij de slagerij kunt krijgen. Verrassend: de oogballen, tong, wangen, oren en huid zijn heerlijk zacht en sappig.

2. Wespenkoekjes
In het Japanse stadje Omachi, zo’n 160 km van Tokio, worden wespen gevangen, gekookt, gedroogd en verwerkt in goedkope koekjes.

3. Placenta
Traditioneel heet het placentofagie en is het de gewoonte van zoogdieren die hun moederkoek opeten om weer op kracht te komen. In sommige culturen eten ook mensen de placenta op of wordt het verwerkt in medicijnen tegen onvruchtbaarheid, impotentie en depressie.

4. Kakkerlak Teriyaki
De ‘hissing cockroach’ is de grootste kakkerlaksoort en niet bepaald de lieftalligste. In New Jersey worden deze insecten ondergedompeld met honing en sojasaus en in de friteuse geworpen om te dienen als krokante snack.

5. Elandsnuit
In Alaska heeft men de gewoonte een (onthaarde) elandsnuit te koken en samen met ui, look en een kruidenmix in gelei te conserveren.

6. Balut
Balut is een zachtgekookte eendenfoetus, verkrijgbaar in bepaalde gebieden van Vietnam en de Filipijnen. In principe is Balut gewoon hetzelfde als een zachtgekookt ei, behalve dat het naast eigeel ook een onderontwikkeld eendje bevat.

7. Escamoles
Escamoles zijn mierenlarven die in Mexico op taco’s en andere typische gerechten worden gestrooid. Ze schijnen zo zacht als platte kaas te zijn en een nootachtige smaak te hebben.

8. Salo
Bruutweg gezegd is salo puur varkensvet dat vooral in Slavische landen bijzonder populair is. Zij die gaan voor een culinaire belevenis kunnen het kruiden met look, peper en zout en de smaak tot zijn recht laten komen met een shotje wodka maar eerlijk is eerlijk: het blijft gewoon vet.

9. Surströmming
Ingeblikte en gefermenteerde Baltische haring van Noord-Zweden die bekend staat om de braakreflex te prikkelen. De geur die het goedje afgeeft is zo sterk dat het bijna verboden is het blik binnen te openen, anders dringt de kleur in kleding en zelfs meubilair. De Zweden eten Surströmmig het als beleg tussen een boterham.

10. Nutria
De nutria of rivierrat/-bever is een klein knaagdier uit Zuid-Amerika dat zich voornamelijk voedt met planten. Omdat het de befaamde wetlands van het gebied zo vernielde werd het goedgekeurd deze nutria te vangen en op te eten. Deze rivierratten bevatten amper vet en zijn rijk aan proteïnen.

11. Stierentestikels
Laat u niet vangen wanneer u Rocky Mountain Oysters op de kaart ziet staan; deze cowboydelicatesse zijn wel degelijk de testikels van jonge stieren die verwijderd werden om hun agressie in te tomen. Komen gefrituurd of met een jolige cocktaildipsaus op uw bord te liggen.

12. Cuy
Lijkt verdacht veel op uw cavia en misschien ìs het dan ook maar als u in Ecuador, Bolivia of Peru deze schattige diertjes koopt, weet dan dat ze bedoeld zijn om op te eten. Het vlees zou ontzettend mals en sappig zijn en smaakt het beste wanneer het traag geroosterd wordt in een marinade van tabasco.

13. Shirako
Shikaru is de milt van een kabbeljauw en de puddingachtige structuur wordt als bijzonder smakelijk ervaren bij de Japanner.

14. Yak penis
De penis van een yak zou de impotentie bij mannen en de puistjes bij vrouwen verhelpen. In China wordt het orgaan dan ook met smaak verorberd, met een geutje soyasaus om de rubberachtige smaak enigszins te compenseren.

15. Slangenwijn
Slangenwijn is voor de inwoners van Zuidoost-Azië een opwindend drankje. Er bestaan 2 soorten, de bekendste is wellicht de wijnfles met een gifslang erin. Het gif is wordt teniet gedaan door het hoge alcoholgehalte van de wijn. Een andere ‘slangenwijn’ is wanneer men de onderbuik van de slang opensnijdt en het bloed vermengt met rijstwijn tot een vloeistof die in 1 ruk in het keelgat wordt gegoten.

16. Hakarl
Hakarl is het rottend vlees van de Groenlandse haai die in IJsland verorberd wordt. De vis wordt tot twaalf weken gefermenteerd en daarna enkele maanden gedroogd. Het goedje heeft een penetrante geur en een adembenemend scherpe smaak.

17. Casu Marzu
Dit gerecht is afkomstig uit Sardinië. Het is rotte schapenkaas waarin zich larven in hebben genesteld. De kaas is uitzonderlijk zacht, soms zelfs vloeibaar en wordt gegeten met de levende (opspringende!) larven er nog in. Eigenlijk is deze kaas verboden in de Europese Unie, maar ze is nog steeds verkrijgbaar op de zwarte markt.

18. Eekhoornhersentjes
Het eten van de hersenen van eekhoorns is niets bijzonders in Kentucky, soms worden ze geklutst tussen een eitje, soms gewoon op een toastje.

19. Pani ca’ Meusa
De pani ca’ meusa, ook wel eens broodje milt genoemd, is bijzonder gekend in Sicilië en bevat milt (soms lever) die in veel vet gebakken wordt en op smaak gebracht is met citroen en ricotta.

20. Vleermuizenpasta
In Thailand vangt men levende vleermuizen die in een ketel kokend water worden gegooid en gekruid worden met speciale kruiden alvorens ze tot een pasta gestampt worden. Wie weet dat vleermuizen ontzettend veel ziektes met zich meedragen en ze met pels en al vermalen worden, denkt hopelijk 2 keer na alvorens deze delicatesse te bestellen.

Bron(nen):   Knack      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • http://www.facebook.com/people/André-Rodenburg/100003042231560 André Rodenburg

    Hollandse nieuwe (haring voorverteerd door zijn eigen alvleesklier)
    nl.wikipedia.org/wiki/Haring_(dier)