Waarom mannen in Hollywood zoveel meer verdienen dan vrouwen

Vandaag maakte Forbes de lijst bekend met best betaalde actrices. Jennifer Lawrence (The Hunger Games) stond op de eerste plaats. Vorig jaar verdiende ze 52 miljoen dollar. Scarlett Johansson is de een na best betaalde actrice. De twee Hollywood-titanen zijn echter de enige vrouwen in de top 20 van acteurs en actrices met de hoogste salarissen. 's Werelds 10 best betaalde actrices verdienden vorig jaar samen 218 miljoen dollar. Dat is ongeveer de helft van wat de 10 beste betaalde acteurs in 2014 binnen harkten. Voor de prijs van acteur Adam Sandler kan een regisseur ook Emma Stone, Natalie Portman én Anne Hathaway inhuren. Het verschil tussen wat mannen en vrouwen in Hollywood verdienen is dus enorm. Experts stellen dat de relatief lage salarissen van Hollywood-actrices voortkomen uit het feit dat er maar weinig vrouwelijke hoofdrollen zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen slechts een derde van de rollen krijgen in grote Hollywood-producties en maar een vijfde van de hoofdrollen. Dat terwijl het aanbod van actrices groot is. Toch blijft het bijzonder dat Oscarwinnares Lawrence maar 7 procent van de winst van American Hustle kreeg, waar haar mannelijke collega Christian Bale 9 procent opstreek.

Bron(nen):   The Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Christian Bale is gewoon een veel betere acteur dan Jennifer Lawrence, dus zo bijzonder is dat niet.

 2. disqus_RinSh7fPr4

  Kennelijk gaan minder mensen naar films met vrouwen in de hoofdrol.
  Het heeft niets met vermeende ongelijkheid te maken, dat heet marktwerking.

  • Vogelbeest

   In Nederland zou er een commissie opgericht worden om dit te onderzoeken. Na afloop komt er een aanpassing van de belastingwet die zegt dat je minder hoeft te betalen als de hoofdrol voor een vrouw is.
   Ook komt er een steunfonds van belastinggeld waar je gratis geld kunt halen als je een goed script met een vrouw in de hoofdrol schrijft.
   Of het script goed genoeg is wordt bepaald door een commissie van ambtenaren.
   In 1919 besteedde de overheid 9,1% van het BNP. Nu is dat 51%.
   En wij maar betalen.
   In de USA maken de producenten gewoon waar het publiek voor wil betalen. Dat scheelt flink in de belastingdruk.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 3. Yoda

  Er worden gewoon niet zoveel scripts geschreven voor vrouwen er wordt wel degelijk naar gekeken maar men wil er gewoon niet aan in Hollywood.

Reacties niet toegestaan