Femme de la Rue

Filmstudente Sofie Peeters uit Brussel maakte haar eindwerk over seksisme op straat. Aanleiding waren haar eigen ervaringen. Ze ging op kamers in de buurt van het Zuid-station en van één ding schrok ze: elke keer dat ze buitenkwam, werd ze aangesproken of toegeroepen. Meestal met oneerbare voorstellen. Soms werd ze uitgescholden voor hoer. Dat gebeurde bijna altijd door allochtone mannen. 'Ze leggen absolúút geen schuld bij zichzelf: dat is een duidelijke lacune in hun opvoeding. Je ziet wel dat in de buurten waar er een probleem is, ook de armoede, frustratie en verveling groot zijn', aldus Sofie.

Bron(nen):   De Standaard  NOS    

50 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JerushaG

  Wat een fantastisch initiatief van Sofie Peeters! Mijn bloed kookt als ik zie hoe zij ongegeneerd secondenlang aangestaard, toegesproken en benaderd wordt door wildvreemde mannen op straat. Het totale gebrek aan respect en schaamteloosheid… Schandálig!! Wat denken die kerels wel?! Dat ze ‘God’s gift to women’ zijn?! Dat je je gevleid moet voelen door dat soort aandacht van hun?!… Ze zijn al te lelijk om aan te kijken, te vies om aan te raken en dan bezitten ze ook nog een enorm hoge dunk van zichzelf dat ze een kans maken…

  Nu zijn er inderdaad een bepaald soort (sneue) vrouwen die dat soort aandacht heerlijk vindt en gaan klagen als ze niet meer op die manier benaderd worden door mannen, maar ik word er onpasselijk van! Het is een inbreuk op je privacy en persoonlijke integriteit, en een soort verbale aanranding/verkrachting. Het doet er namelijk niets toe voor die kerels dat jij er niet van gediend bent. Je hebt het maar te accepteren van ze.

  Ik zou van wel eens willen weten waar dat soort gedrag vandaan komt. Heeft het iets te maken met dat eeuwenlang vrouwen ondergeschikt waren aan mannen en dat er nog steeds een soort superioriteitscomplex t.a.v. vrouwen heerst?… Het zijn namelijk echt niet alleen mannen met een islamitische geloofsovertuiging. Uit eigen ervaring weet ik dat blanke, westerse mannen zich daar net zo goed schuldig aan maken. (En als je ouder wordt zijn het nog steeds oudere kerels die je lastig vallen, maar dan zijn het die verdomde, zelfingenomen babyboomers die vanwege de seksuele revolutie hun grenzen en beperkingen nog steeds niet kennen!) En het is bloedirritant! Maar ook eng. En bedreigend. Je voelt je vogelvrij als je eens zin hebt om iets fleurigs aan te trekken, want de starende blikken en opmerkingen zijn niet van de lucht. Dus dan maar weer een broek en een trui, zodat de ongewenste intimiteiten je in ieder geval bespaard blijven.

  Het is toch van de zotte dat je als vrouw in de 21e eeuw nog steeds niet rustig over straat kunt?… Soms begrijp ik die boerkadraagsters heel erg goed! Dat krijg je als allerlei hitsige mannen zich niet weten te beheersen en zich niet kunnen gedragen naar vrouwen.

  Het moet eens afgelopen zijn met dat gebrek aan respect wat mannen* hebben naar vrouwen! Enough already!…

  * Natuurlijk niet alle mannen. Gelukkig zijn er ook mannen die wél weten hoe het hoort, en die wél hun grenzen en beperkingen kennen.

  • DutchBag

   aansteller.

   (in antwoord op JerushaG)
   • JerushaG

    @DutchBag,
    Op de site van de Belgische zender Canvas kun je de aflevering van het programma ‘Terzake’ van gisteren 26 juli 2012 terugkijken. Daarin een interview met de maakster van de documentaire, gevolgd door de gehele documentaire en een debat.

    En dan nog eens heroverwegen of je het allemaal aanstellerij vindt.

    (in antwoord op DutchBag)
    • nadine_v

     Ik vind de documentairemaakster geen aanstelster, maar bij uw reactie ‘verbale verkrachting’, denk ik ‘overdrijven is ook een kunst’.

     (in antwoord op JerushaG)
     • JerushaG

      Nou, daar zullen we het dan nooit over eens worden! Gelukkig is jouw mening niet de mijne. Ik blijf bij mijn beeldspraak dat seksuele intimidatie een vorm van verbale verkrachting is. Dat dat in jouw wereld “overdreven” wordt gevonden, zegt mij genoeg over dat dit gedrag van mannen naar vrouwen toe nog veel te veel wordt gebagatelliseerd. Zelfs door vrouwen, wat ik des te schokkender vind.

      Gelukkig denkt de overheid in België daar veel minder relativerend over dan jij, want vanaf 1 september staat er een boete tot 250 euro op seksuele intimidatie.

      (in antwoord op nadine_v)
 2. Apex

  Dat iemand hier nog van opkijkt verbaasd me het meest.
  Dat deze realiteit al decennia wordt ontkend en gebagatelliseerd is tot daar aan toe, maar onbekend is het niet
  Dit is het directe gevolg van massaimmigratie. Simpel, dat is de waarheid. Onleefbare steden. Onleefbare wijken, onleefbaar land
  Fijn voor uw dochter en schoondochter, ze zullen u nog bedanken.
  Live with it. Het is hier om te blijven. Wat kapot is kan niet meer gemaakt worden.
  Geheel dankzij de politici waarop u op stemt en gestemt heeft.
  Welterusten.

  • JerushaG

   Het heeft niets met massaimmigratie te maken. Het is eerder een klasseprobleem. Bepaalde (onopgevoede) blanke mannen maken zich namelijk ook schuldig aan seksuele intimidatie naar meisjes en vrouwen. Het is een mentaliteitskwestie die wordt bijgebracht door de ouders en directe omgeving. Mannen/jongens die worden voorgehouden dat vrouwen enkel dienende lustobjecten zijn komt ook voor in bepaalde blanke milieus. Een verknipt idee van man-vrouw verhoudingen is de oorzaak.

   (in antwoord op Apex)
   • Edward_II

    Ik begrijp dat u dit graag wilt geloven, maar ja-maar-hullie gaat hier echt niet op.
    Tip: ga op een mooie zomerdag eens naar het strand ten noorden van Scheveningen en tel in de continue drommen mannen die daar (gekleed) langs marcheren hoeveel autochtonen daar tussen zitten.

    Gebrek aan respect jegens vrouwen is toch echt voor het overgrote deel een door overmatige immigratie en gefaalde integratie veroorzaakt cultuurprobleem.

    (in antwoord op JerushaG)
    • JerushaG

     Dat is dan uw persoonlijke, subjectieve beleving op een bepaalde locatie, en vanuit mannelijk perspectief.

     Ik kan u een andere strandlocatie noemen waar je rustig in je bikini op een gekleed stuk strand gaat liggen en er vervolgens een naakte, BLANKE man vlakbij je gaat liggen op een verder bijna leeg gekleed stranddeel en continu naar je ligt te loeren. Dan denk je “Flikker op naar het naaktstrand en ga daar je exhibitionisme tentoonstellen!”

     En zo kan ik nog tig andere situaties opnoemen waarin blanke mannen zich ongewenst aan vrouwen opdringen.

     (in antwoord op Edward_II)
 3. nadine_v

  Het gebeurt net zo goed door blanke mannen. Niet in die buurt bij Station Zuid in Brussel, want daar wonen bijna geen blanken, maar elders … Niet reageren is gewoon het beste.
  En tegenwoordig zie ik ook steeds vaker groepjes meisjes die jongens nafluiten en roepen ‘Ha, lekker ding!’, Lekker kontje, zeg!’. De emancipatie staat niet stil.

  • JerushaG

   Nou ja zeg, nu doe je alsof meisjes en vrouwen er zelf iets aan kunnen doen! Moeten ze maar niet reageren!
   Bekijk eens de documentaire, dan hoor je van de meisjes zelf dat als je niet reageert dat je ook nog een keer voor ‘slet’ en ‘hoer’ wordt uitgemaakt.

   En dat er bepaalde groepen meisjes zijn die het gedrag van bepaalde jongens/mannen kopiëren is natuurlijk net zulk minderwaardig gedrag en heeft helemaal níets met emancipatie te maken.

   (in antwoord op nadine_v)
 4. nadine_v

  @ JerushaG: de boete geldt voor de stad Brussel, niet voor heel België.
  Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil in het najaar een wetsontwerp indienen om slachtoffers van seksisme te beschermen, maar dan moet het begrip seksisme wettelijk bepaald worden en dat zal niet meevallen. Verkeerd uit je ogen kijken op het strand valt er vast niet onder.

  • JerushaG

   @ nadine_v, hoe kom je erbij dat ik niet zou weten dat de boete (voorlopig) alleen voor Brussel geldt? Waar haal je dat uit?… Ik zeg dat de Belgische overheid een boete op seksuele intimidatie zet. Moet ik alles tot in de details voor je uitschrijven omdat iemand als jij het anders verkeerd op zou kunnen vatten?…

   Of de boete nu voor Brussel of heel België geldt, feit blijft dat de Belgische overheid het lastig vallen van vrouwen gelukkig veel minder licht opvat dan jij. En daar gaat het om. Het is in ieder geval alvast een signaal dat mannen moeten ophouden zich ongewenst aan vrouwen op te dringen. Je aan iemand opdringen kan ook heel goed nonverbaal. (Zoals het voorbeeld wat jij bagatelliseert.)

   Er zullen altijd een bepaalde groep vrouwen blijven die zich er allemaal niet zo druk om maken, of het zelfs wel prettig vinden, dat soort aandacht van mannen. Die gaan zich zorgen maken als mannen zich niet meer aan hen opdringen.
   Maar respecteer hoe andere vrouwen dat soort aandacht beleven. Het kan zéér onaangenaam zijn! Sommige mensen kunnen zich daar geen voorstelling van maken totdat ze het zelf meemaken.
   Ik zeg dan, probeer je voor te stellen dat het iemand overkomt waar je veel van houdt. Zeg je dan ook “meid, gewoon negeren, stelt allemaal niet zoveel voor”?… Ik denk het niet! Of beter: ik hoop het niet…

   (in antwoord op nadine_v)
   • nadine_v

    ‘Niet reageren’ betekent niet hetzelfde als ‘stelt niks voor’, laat staan ‘je hebt er zelf schuld aan’. Het is net als met Jehova’s getuigen: als je antwoord geeft, kom je er niet meer vanaf. Geleerd uit ervaring.
    En heel goed van de Belgische overheid, maar hoe gaan ze het controleren? Hebben ze daar extra M/V-kracht voor? Volgens mij is het een sussertje voor de publieke verontwaardiging. Een signaal, ja, maar wat koop je ervoor?
    Ik heb 2 dochters: hen leren omgaan met dat soort situaties hoort bij de opvoeding. Als ik moet wachten tot de straat 100% veilig is (ook al zou ik dat het liefste willen), komen ze nooit meer buiten.

    (in antwoord op JerushaG)
    • JerushaG

     Lees eens goed!!! Niet reageren lost ook niks op! Als je niet reageert kom je er ook niet vanaf, want dan wordt je nog ‘slet’ en/of ‘hoer toegesist!
     Natuurlijk is de beste houding op het gruwelijke moment zelf om het niet te belonen met een reactie, maar doe niet alsof dan het probleem is opgelost! Het is niet genoeg!!!
     Natuurlijk is het moeilijk om seksuele intimidatie te controleren, maar het is alvast een begin om te laten weten dat het niet getolereerd wordt!
     Verder moeten zonen door hun naaste omgeving bijgebracht worden dat zulk soort gedrag naar vrouwen toe onacceptabel is. En moet er nu zoveel mogelijk in de media en de publieke opinie eveneens een stem klinken dat het hufterig gedrag is, wat door niemand wordt getolereerd!

     Hou op met naïeve adviezen als “niet reageren, dan kom je er vanaf”. Dat is misschien in jouw geval zo, maar mijn ervaring is dat het niet genoeg helpt.

     (in antwoord op nadine_v)
 5. Redactie Welingelichte Kringen

  Reageer op de inhoud, niet op de persoon.

Reacties niet toegestaan