Toen Josef Stalin in de tweede helft van de jaren twintig aan de macht kwam, was er nauwelijks openbaar vervoer in het almaar uitdijende Moskou. In drie jaar tijd werd uiteindelijk een metronetwerk uit de grond gestampt. In het voorjaar van 1935 ging de eerste metro rijden langs dertien stations.
Het metrosysteem was op zichzelf een vorm van communistische propaganda. Overal hingen foto’s van Stalin en de stations waren prachtig verlichte zalen. Het idee was dat de mensen in de ondergrondse stations op keken tegen Stalin boven de grond. Stalin noemde het ‘paleizen voor gewone mensen’. Hij wilde laten zien dat het belastinggeld goed werd besteed.
In 1991 stortte de Sovjet Unie in, maar 9 miljoen Russen maken nog steeds gebruik van de 200 metrostations. Het is een van de drukste netwerken van Europa en het groeit nog steeds. In 2020 moet het metronetwerk van Moskou het grootste ter wereld zijn.
David Burdeny is de eerste die foto’s heeft gemaakt van de metrostations zonder dat er mensen zijn. Hij was een jaar bezig om toestemming te krijgen om ‘s ochtends vroeg vóór de eerste metro vertrekt te mogen fotograferen.
Hieronder een aantal van zijn mooiste foto’s:
Belorusskaya Station
Kiyevsskaya Station
Elektrozavodskaya Station
Prospekt Mira Station
Arbatskaya Station
Taganskaya Station
Kiyevskaya Station
Avtovo Station
Mayakovskaya Station
Novoslobodskaya Station
Komsomolskaya Station
Novokuznetskaya Station
Wauw!!! Is niet te bevatten als je bekend bent met de metro stations in Nederland en Londen.
(in antwoord op Twan)Sociaal-realistische, bombastische kitsch. Maar ja, het mocht wat kosten voor J.V. Nu waarderen we het weer als exotisme.