Fransen vinden dat Institut Néerlandais open moet blijven

Deze week vroeg het Franse dagblad Le Monde op de voorpagina zich af wat het culturele rendement van Nederland is. Dit naar aanleiding van de stopzetting van de subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Institut Néerlandais, de Nederlandse culturele voorpost in Parijs. Niet alleen de gezaghebbende Le Monde, ook andere Franse media pikte het nieuws van de dreigende sluiting op. Zo schreef Libération dat het Institut Néerlandais (IN) tot ‘een van de actiefste van de ruim veertig buitenlandse culturele instellingen’ in Parijs gerekend moest worden. Nadat Buitenlandse Zaken de subsidiestop op 13 juli bekend had gemaakt, startten de medewerkers een handtekeningenactie aan koningin Beatrix. Ruim duizend steunbetuigingen haalden ze binnen, waaronder tal van prominente Fransen, meldt NRC Handelsblad. ‘Het Institut is de plaats waar de Nederlandse cultuur in Frankrijk schittert’, schreef Jean Mattern van het beroemde Franse uitgevershuis Gallimard. ‘Hoe kan het dat de Nederlandse regering daar het belang niet van inziet?’ De Fransen weten nog steeds niet dat het (demissionair) kabinet Rutte uit louter boekhouders bestaat.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Bob Lagaaij

    Het kabinet Rutte mag dan weinig op hebben met (gesubsidieerde) cultuur, het Institut Neerlandais weet ook van wanten. Van de circa 2.7 miljoen euro steun gaat welgeteld 300.000 euro naar activiteiten, las ik onlangs in dagblad Trouw en de rest naar personeelslasten en de instandhouding van het fraaie maar peperdure onderkomen. Over wanverhouding gesproken!

  2. Bob Lagaaij

    Sorry, ik was wat laat: 1000 handtekeningen in een land met ruim 58 miljoen inwoners? Of tel ik verkeerd en moet ik er de Nederlandse aanhang bij optellen? Is de topman van Gallimard wel de juiste persoon om sympathie te werven? Het zijn zomaar wat vragen.

Reacties niet toegestaan