Regisseur WIDM: “Ik heb er aan gedacht om ontslag te nemen”

De makers van Wie is de Mol? erkennen dat ze ‘een grote fout’ hebben gemaakt. Regisseur Rick McCullough dacht zelfs aan ontslag.

Na de ontknoping zaterdagavond ontstond grote ophef, want hoe kon het programma zo stom zijn om een cruciale hint al in de tweede aflevering weg te geven? Het gaat om de veelbesproken kloosteropdracht waarin oud-Mollen cryptische aanwijzingen gaven. De laatste letters van hun laatste woorden – ‘molboek’, ‘oordeel’, ‘legenda’, ‘contra’ en ‘focus’ – vormden het woord ‘Klaas’.

Mol Klaas van Kruistum zei gister al te balen van deze overduidelijke aanwijzing. Regisseur Rick McCullough kan niet anders dan hem gelijk geven. “Ik beschouw dit als de grootste fout uit mijn carrière,” zegt McCullough in het AD. “Ik dacht er mee weg te kunnen komen, maar als één Molloot het doorheeft en het gaat vervolgens rond op sociale media, ben je de pineut. Ik ben er ziek van en heb er zelfs aan gedacht om te stoppen.”

“Dit heeft de serie meer kwaad gedaan dan Klaas als Mol. Het straalt niet op hem af, maar op mij. Klaas was een fantastische Mol. Maar het is gebeurd, van je fouten kan je leren. Ik wil door, ook als een revanche op mezelf.” De Mol-maker benadrukt dat hij de lat voor de kijker niet verlaagde, omdat het programma nu op de familie-zaterdagavond werd uitgezonden.