Als Michael Jackson niet meer kan, mag Hitchcock dan nog wel. En Gauguin?

Je kunt niet meer argeloos zeggen dat je gisteravond hebt genoten van de muziek van Michael Jackson of een film van Kevin Spacey hebt teruggekeken. Maar hoe zit dat met kunstenaars die langer dood zijn, vraagt David Lister zich af in de Independent.

Neem Alfred Hitchcock, de master of suspense? Er is geen twijfel aan dat hij ruimschoots kwalificeert voor dader in #metoo. Een van zijn favoriete actrices, Tippi Hedren, leeft nog en ze kan je alles vertellen over wat je als actrice moest doen om in Hitchkocks films te komen en vooral terug te keren.  Of anders Paul Gauguin. Metoo royaal voorbij. Naar de maatstaven van nu zonder twijfel een seksuele misdadiger.

De kunstenaar, beroemd om zijn schilderijen van jonge meisjes op Tahiti, had op Tahiti relaties met die meisjes toen hij van middelbare leeftijd was, en ook nog syfilis had. Tamar Garb, hoogleraar geschiedenis van de kunst aan het University College in Londen,  in The Sunday Times: “Wetenschappers hebben de afgelopen 25 jaar veel blootgelegd over Gauguin. Hij was een pedofiele racist die zich amuseerde met 13-jarige meisjes, die zijn zogenaamde echtgenotes worden. Hij is representatief voor een cultuur van racisme en kolonialisme.” Hitchcock wordt nog vertoond, Gauguin hangt in musea en wordt steeds meer waard.

Bron(nen):   Independent