Amatrice dient klacht in tegen Charlie Hebdo

Cultuur
door anp
maandag, 12 september 2016 om 16:44
amatrice dient klacht in tegen charlie hebdo1473691945
ROME (ANP/RTR) - Het Midden-Italiaanse stadje Amatrice dient een klacht wegens laster in tegen Charlie Hebdo. Het Franse satirische tijdschrift publiceerde onlangs een spotprent waarop slachtoffers van de recente aardbeving waren afgebeeld als pastagerechten: een man met bebloede zwachtels als ,,penne in tomatensaus'', een vrouw met een opgezwollen gezicht vol schrammen als ,,penne au gratin'' en een ingestort pand waar armen en benen uitsteken als ,,lasagne''.
Toen Italianen daar boos op reageerden, kwam Charlie met een tweede cartoon, van iemand half onder het puin die zegt: ,,Italianen, het is niet Charlie Hebdo die jullie huizen heeft gebouwd, het is de maffia!''
,,Een macabere, gevoelloze en absurde belediging van de slachtoffers'', noemde het gemeentebestuur de cartoons. Bij de openbaar aanklager werd een klacht ingediend wegens laster. De tekeningen zijn weliswaar in Frankrijk gepubliceerd, maar ook in Italië verspreid en gedeeld.
Charlie Hebdo wilde niet reageren. In 2015 doodden islamistische extremisten twaalf mensen bij een aanslag op de redactie van het blad in Parijs, uit wraak voor het publiceren van spotprenten van de profeet Mohammed.