Batman op de sofa

Cultuur
maandag, 30 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Twee psychologen, Heidi Möller (Universität Kassel) en Stephan Doering (Universitätsklinikum Münster) hebben een boek geschreven over de psychische problemen van filmfiguren: 'Batman und andere himmlische Kreaturen - Nochmal 30 Filmcharaktere und ihre psychischen Störungen'. Het is de opvolger van het in 2008 verschenen boek 'Frankenstein und Belle de Jour: 30 Filmcharaktere und ihre psychischen Störungen' en het gaat over sociale fobieën, multiple persoonlijkheden zoals Brad Pitt als Tyler in 'Fight Club' en dwangstoornissen zoals bij Jack Nicolson als Melvin Udall in 'As Good as It Gets'. Möller en Doering hebben niet alle diagnoses zelf gesteld, maar schakelden ook andere deskundigen in.
Batman heeft in 'Batman Begins' (2005) een persoonlijkheids-stoornis. Toen hij klein was, werden zijn ouders in zijn afwezigheid overvallen en neergeschoten. Hij voelt zich daar verantwoordelijk voor en lijdt aan nachtmerries, inslaapproblemen en verstarde emoties. Kortom, een post-traumatische stresstoornis, volgens de auteurs. Zijn gevecht tegen Het Kwaad is een vorm van zelf-therapie.
Een ander geval is Sarah Jessica Parker als Carrie Bradshaw in 'Sex and the City'. Ze zoekt jarenlang naar Mr. Right en laat hem dan voor het bruidsaltaar staan. De diagnose: een ernstige depressieve episode.
Zelfs de Oscar-winnende boksfilm 'Million Dollar Baby' met Clint Eastwood in de hoofdrol wordt geanalyseerd in het boek.
Deze films en series zijn zo succesvol, omdat veel mensen zich erin herkennen. 'Tijdens de film, kunnen kijkers rouwen om hun eigen ervaringen. En dan volgt een happy end', volgens Möller.
Bron(nen): Kurier