Buitenlandse media berichten over Piet-rellen

Cultuur
door anp
maandag, 19 november 2018 om 22:06
buitenlandse media berichten over piet rellen1542663134
AMSTERDAM (ANP) - De grimmige excessen in diverse steden tijdens de sinterklaasintocht afgelopen weekend, hebben in het buitenland veel aandacht getrokken. Diverse grote Engelstalige media besteedden maandag aandacht aan de 'blackface’-rellen in Nederland.
De Amerikaanse website The Hill maakt melding van de tientallen arrestaties in diverse steden omdat demonstranten werden belaagd door aanhangers van de “controversiële Nederlandse traditie”. De site noemt in het bijzonder twee mensen die in Hoorn werden aangehouden omdat zij bij de intocht van Sinterklaas de Hitlergroet brachten.
Ook Newsweek maakt uitgebreid melding van de rellen in Nederland. De krant haalt het VN-rapport uit 2015 aan waarin wordt geconstateerd dat veel donkere Nederlanders zich gekwetst voelen door Zwarte Piet omdat het personage geassocieerd wordt met het slavernijverleden. Het blad wijst op het koloniale verleden van Nederland.
De Britse krant Independent heeft het over 'het racistische kerstpersonage Zwarte Piet’ die Nederland verdeeld achterlaat. In de omschrijving van Piet constateert de krant dat het figuur ,,ongemakkelijk dicht in de buurt komt van racistische karikaturen als de golliwog en Little Black Sambo”, inmiddels omstreden figuurtjes uit oude kinderboeken die inmiddels zijn aangepast.